Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 10 gr. αλάτι την ημέρα που είναι το εικοσαπλάσιο αυτού που χρειαζόμαστε.
Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ καθημερινά ανεβάζει τα επίπεδα της HDL και της πίεσης. Το κόκκινο κρασί πλούσιο σε αντιοξειδωτικές προανθοκυανιδίνες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Το αλκοόλ που είναι νευροτοξίνη και αφαιρεί από το σώμα τις βιταμίνες και τα μέταλλα, δύσκολα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας.
Συνήθως γύρω στο 70% της χοληστερόλης μεταφέρεται σε μορφή λιποπρωτεινών χαληλής πυκνότητας LDL και η υπόλοιπη μεταφέρεται σε μορφή λιποπρωτεινλων υψηλής πυκνότητας HDL.
Ο ιδανικός σφυγμός είναι κάτω από 65 χτύπους το λεπτό. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε εμείς είναι οι 60 χτύποι το λεπτό (σελ. 122).
Η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75% (σελ. 131). Μελέτες δείχνουν ότι ποσότητα μικρότερη από 100 mg συνήθως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Η προστασία φαίνεται ότι μεγαλώνει καθώς η δόση αυξάνεται από 100 mg σε 400 mg, παρ΄ όλο που ποσότητα μεγαλύτερη από 400 mg έχει μειωμένη απόδοση. Η λήψη της για διάστημα λιγώτερο από έξι μήνες δεν προσέφερε σημαντική προστασία. Με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε αντιμετωπίζεται και η “ διαλείπουσα χωλότητα ” δηλαδή η πάθηση στην οποία υπάρχει πόνος και παραλυσία των μελών λόγω απόφραξης των αρτηριών (σελ. 135).
Πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά;
Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν αφοπλίζοντας τα βλαβερά οξειδωτικά (ελεύθερες ρίζες), δηλαδή είναι μόρια που μπορούν να καταστρλεψουν τη χοληστερόλη και το λίπος που κυκλοφορούν στις αρτηρίες καθώς και στα τοιχώματα των αρτηριών. Η βιταμίνη Ε (η επιστημονική της ονομασία είναι δ-άλφα τοκοφερόλη) είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει από τα λίπη όπως η χοληστερόλη. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα βιταμίνης Ε σε
Σπορέλαιο πρώτης πίεσης | 83 mg | Σολομός | 1,8 mg |
Ηλιόσποροι | 52,6 mg | Γλυκοπατάτα | 4,0 mg |
Φιστίκια | 11,8 mg | Αμύγδαλα | 24,5 mg |
Σουσάμι | 22,7 mg | Καρύδια | 19,6 mg |
Φασόλια | 7,7 mg | Πεκάν | 19,8 mg |
Αρακάς | 2,3 mg | Κάσιους | 10,9 mg |
Σιταρόσπορος | 27,5 mg | Καστανό ρύζι | 2,0 mg |
Τόνος | 6,3 mg | Φακές | 1,3 mg |
Σαρδέλα | 2,0 mg | | |
Η βιταμίνη C επειδή είναι υδατοδιαλυτή βοηθάει στην εκκαθάριση από τα οξειδωτικά που βρίσκονται σε υγρά μέρη του σώματος. Η βιταμίνη C κατεβάζει την υψηλή πίεση και μειώνει τη λιποπρωτείνη (α). Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων η ιδανική πρόσληψη βιταμίνης C την ημέρα ξεκινάει από
Πιπεριά | 100 mg | Παπάγια | 62 mg |
Νεροκάρδαμο | 60 mg | Αρακάς | 25 mg |
Λάχανο | 60 mg | Πεπόνι | 25 mg |
Μπρόκολο | 110 mg | Πορτοκάλι | 50 mg |
Κουνουπίδι | 60 mg | Γκρείπφρουτ | 40 mg |
Φράουλες | 60 mg | Μοσχολέμονο | 29 mg |
Λεμόνι | 80 mg | Τομάτα | 60 mg |
Ακτινίδιο | 85 mg | Μανταρίνι | 31 mg |
Λαχανάκια Βρυξελλών | 62 mg | Μάνγκο | 28 mg |
Η βιταμίνη Α ή μάλλον η προβιταμίνη της β-καροτένιο μας προστατεύει από τον καρκίνο. Πρέπει να κάνουμε διατροφή που να περιέχει 18 mg (10.000 iu) β-καροτένιου και ένα συμπλήρωμα 18 mg την ημέρα (σελ. 140). Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα βιταμίνης Α σε
Βοδινό συκώτι | 35.778 iu | Μπρόκολο | 1.541 iu |
Μοσχαρίσιο συκώτι | 26.562 iu | Βερίκοκα (φρέσκα) | 2.612 iu |
Καρότο | 28.125 iu | Παπάγια | 2.014 iu |
Νεροκάρδαμο | 4.700 iu | Σπαράγγια | 829 iu |
Λάχανο | 3.000 iu | Βερίκοκα (ξερά) | 7.240 iu |
Κολοκυθάκι | 7.000 iu | Πιπεριά | 530 iu |
Γλυκοπατάτα | 17.055 iu | Μανταρίνι | 920 iu |
Πεπόνι | 3.224 iu | Νεκταρίνι | 730 iu |
Κολοκύθα | 1.600 iu | Ροδάκινο | 535 iu |
Μάνγκο | 3.894 iu | Καρπούζι | 365 iu |
Τομάτα | 1.133 iu | | |
Ο χρυσός κανόνας είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να φροντίζετε η διατροφή σας να είναι πολύχρωμη. Οι πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και μπλε τροφές παρέχουν πολυποίκιλη και πλούσια προμήθεια αντιοξειδωτικών για να καταπολεμήσετε τους οξειδωτικούς εισβολείς των αρτηριών. Είναι καλύτερο να μην παίρνετε συμπληρώματα μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο μαζί με γλουταθειόνη επειδή ανταγωνίζονται. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει το ιδανικό αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα.
Βιταμίνη Α | 10.000 iu | Ως ρετινόλη | 3 mg RE |
Βιταμίνη Α | 10.000 iu | Ως β-καροτένιο | 3 mg RE ή 18 mg β-καροτένιου |
Βιταμίνη C | 2.000 mg | | |
Βιταμίνη Ε | 400 mg | | |
Μειωμένη γλουταθειόνη | 50 mg | ή Ν-ακετυλική κυστείνη | 500 mg |
Προανθοκυανιδίδες | 100 mg | Μύρτιλο, σπόροι σταφυλιού | |
Πυκνογενόλη | 5 mg | Από πεύκο | |
Σιλυμαρίνη | 100 mg | | |
Σελήνιο | 150 mcg | | |
Ψευδάργυρος | 15 mg | | |
Μαγγάνιο | 5 mg | | |
Σίδηρος | 10 mg | | |
Χαλκός | 0,5 mg | | |
Αλέστε ένα μείγμα ίδιας ποσότητας σπόρων λιναριού, κολοκυθόσπορων, ηλιόσπορων και σουσαμιού (τα οποία σε συνδυασμό παρέχουν τη σωστή ισορροπία λιπών Ωμέγα 3 κα Ωμέγα 6). Τα καλύτερα μίγματα περιέχουν έλαια πρώτης πίεσης.
Για να προλάβετε απλώς τις ασθένειες και να διατηρήσετε την υγεία των αρτηριών σας, την ευελιξία των αρθρώσεων, όμορφο δέρμα και πνευματική ακμαιότητα, 360 mg EPA είναι πιθανότατα αρκετά. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι τηγανητές τροφές και τα κορεσμένα λίπη εμποδίζουν το σώμα να επεξεργαστεί το ΕΡΑ και αυξάνουν τις ανάγκες πρόσληψης. Εάν διατρέχετε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων τότε καθημερινές δόσεις των 1200 έως 3000 mg προσφέρουν μεγάλο όφελος (σελ. 148). Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει τη μέση περιεκτικότητα
Σκουμπρί Ατλαντικού | 2,5 gr | Πέρκα | 0,8 gr |
Ρέγκα Ατλαντικού | 1,7 gr | Πέστροφα | 0,7 gr |
Τόνος Μπλουφίν | 1,2 gr | Γαρίδες | 0,5 gr |
Σολομός Κοχο | 1,0 gr | Χάλιμπατ-γλώσσα | 0,4 gr |
Καλκάνι | 0,9 gr | Γλώσσα | 0,2 gr |
Για να ρίξετε την πίεση πρέπει να αλλάξετε την ισορροπία των μετάλλων στη διατροφή σας. Όταν ο μυς των αρτηριών συσπάται η πίεση ανεβαίνει. Η σύσπαση είναι φυσική αντίδραση στο άγχος καθώς συντελεί στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Ένας αυξημένος συνδυασμός ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, μαζί με τη μείωση του νατρίου μπορεί να επιφέρει δραματική μείωση της πίεσης μέσα σε λίγες μέρες. Η κλίμακα προστασίας μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που παρέχει η τακτική άσκηση. Η ιδανική ποσότητα ασβεστίου είναι της τάξης 800 mg έως 1000 mg την ημέρα. Περισσότερα από 2000 mg την ημέρα θα βλάψουν μάλλον την υγεία σας (ασκώντας πίεση στο συκώτι) παρά θα την βελτιώσουν. Το ασβέστιο σε αναλογία 1:1 με το μαγνήσιο είναι πολύ δραστικό και σε συνδυασμό με αρκετό κάλιο. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα μετάλλων σε
Ασβέστιο | | Μαγνήσιο | | Κάλιο | |
Ελβετικό τυρί | 925 mg | Σιταρόσποροι | 490 mg | Νεροκάρδαμο | 329 mg |
Τυρί Τσένταρ | 750 mg | Κολοκυθόσποροι | 534 mg | Αντίδια | 316 mg |
Αμύγδαλα | 234 mg | Αμύγδαλα | 270 mg | Λάχανο | 251 mg |
Μαιντανός | 203 mg | Κάσιους | 267 mg | Σέλινο | 285 mg |
Σουσάμι | 975 mg | Ηλιόσποροι | 354 mg | Κολοκυθάκια | 248 mg |
Ηλιόσποροι | 116 mg | Σουσάμι | 350 mg | Μαιντανός | 540 mg |
Κολοκυθόσποροι | 51 mg | Αλεύρι σίκαλης | 229 mg | Ραπανάκια | 231 mg |
Βρασμ. ξερά φασόλια | 50 mg | Ξηροί καρποί | 225 mg | Κουνουπίδι | 355 mg |
Σιτάρι ολικής αλέσεως | 46 mg | Φιστίκια | 175 mg | Μανιτάρια | 371 mg |
Μπρόκολο | 68 mg | Πεκάν | 142 mg | Κολοκύθα | 339 mg |
Λάχανο | 249 mg | Βρασμένα φασόλια | 37 mg | Μελάσα | 2.925 mg |
Τόφου | 145 mg | Σκόρδο | 36 mg | Μπρόκολο | 325 mg |
Γάλα | 120 mg | Σταφίδες | 35 mg | Τομάτα | 207 mg |
| | Αρακάς | 35 mg | | |
Η μεγάλη ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητική με την ελάχιστη, προδιαθέτοντας για καρδιακές παθήσεις. Ο απορροφημένος σίδηρος μετατρέπεται σε φεριτίνη και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Η αιμοδοσία κατεβάζει τα επίπεδα της φεριτίνης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Φεριτίνη πάνω από 150 μg/l θεωρείται ύποπτη. Ο σίδηρος είναι ο ανταγωνιστής του ψευδαργύρου. Πλεόνασμα σιδήρου και έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην «οξείδωση» της χοληστερόλης (σελ. 156).
Μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι στενά συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ το κρέας συνδέεται περισσότερο με καρδιακές προσβολές.
Τόφου είναι το τσόφλι του καρπού της σόγιας. Η σόγια είναι σχετικά πλούσια σε φωσφολιπίδια που όχι μόνο συντελούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες αλλά εμποδίζουν και την είσοδο σ’ αυτές. Καλός τρόπος για την πρόσληψη φωσφολιπιδίων είναι μια κουταλιά της σούπας κόκκους λεκιθίνης στο πρωινό σας (σελ. 159).
Η πολλή ζάχαρη ανεβάζει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη και την ινσουλίνη. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στις αρτηρίες αρχίζει αμέσως να καταστρέφει τις πρωτείνες που υπάρχουν στις αρτηρίες και στους φορείς λιποπρωτείνης χοληστερόλης. Με την έννοια αυτή η ζάχαρη είναι ισχυρό οξειδωτικό (σελ. 160).
Η βρώμη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη επειδή οι ίνες που περιέχει συντελούν στην εξάλειψη της υπερβολικής ποσότητας χοληστερόλης από το σώμα. Εξίσου ωφέλιμο είναι και το κριθάρι που οι σπόροι του προστατεύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα φρέσκα φρούτα – ειδικά τα μήλα και τα αχλάδια – περιέχουν φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως, πρώτα πρέπει το συκώτι να τη μετατρέψει σε γλυκόζη. Η διαδικασία αυτή καθυστερεί την επίδραση που έχει στη αύξηση του σακχάρου, οπότε είναι πιο εύκολο για το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία (σελ. 163).
Μελέτες δείχνουν αυξημένη χοληστερόλη και LDL, μειωμένη HDL και αυξημένη πίεση λόγω τακτικής χρήσης καφέ. Ο στιγμιαίος καφές, ο καφές φίλτρου και ο ντεκαφεινέ είναι σχετικά ανώδυνοι επειδή ορισμένα χημικά που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν αφαιρεθεί ή μειωθεί. Ο βρασμένος καφές χωρίς φίλτρο, ο καπουτσίνο ή ο εσπρέσο περιέχουν ακόμα τα χημικά. Ένα φλιτζάνι δυνατό τσάι περιέχει την ίδια ποσότητα καφείνης μ’ ένα φλιτζάνι ελαφρού καφέ. Η σοκολάτα και το τσιγάρο περιέχουν επίσης διεγερτικά, τα οποία ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα, επειδή διεγείρουν την απελευθέρωση επινεφριδίων ορμονών, οι οποίες ξεκλειδώνουν τις αποθήκες της διαθέσιμης γλυκόζης (σελ. 164).
Όσο πιο πολύ αλάτι καταναλώνουμε τόσο πιο πολύ κάλιο χρειαζόμαστε για να το αντισταθμίσουμε (το χαμηλό κάλιο σχετίζεται με την υψηλή πίεση). Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει
Γαρίδες | 2.950 mg | Καβουρόψυχα | 369 mg |
Πράσινες ελιές | 2.300 mg | Τόνος | 339 mg |
Παρμεζάνα | 1.862 mg | Φασόλια κονςέρβα | 327 mg |
Μπέικον | 1.603 mg | Τυρί κρέμα | 300 mg |
Ζαμπόν | 1.500 mg | Μύδια | 286 mg |
Σαρδέλες | 650 mg | Βοδινό συκώτι | 184 mg |
Τυρί Τσένταρ | 622 mg | Αυγό | 138 mg |
Γάλα με λίγα λιπαρά | 549 mg | Σολομός | 116 mg |
Ανθότυρο | 405 mg | Μπακαλιάρος | 109 mg |
Πλήρες Γάλα | 371 mg | | |
Το αλκοόλ σε μέτρια ποσότητα ανεβάζει την HDL. Εμποδίζει όμως την μετατροπή των απαραίτητων λιπών στα ενεργά συστατικά τους, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στις μεμβράνες των κυττάρων ή στην παραγωγή προσταγλανδινών. Αν και το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά χρειάζεστε. Η ιδανική ποσότητα είναι τέσσερα ποτηράκια την εβδομάδα (σελ. 168).
Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις και περίπου 200 ενεργά βιολογικά συστατικά. Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, το σκόρδο συντελεί στην προστασία της χοληστερόλης από την οξείδωση. Επίσης αραιώνει το αίμα λειτουργώντας αποτρεπτικά στη δημιουργία θρόμβων και αυτό οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αζοίνη η οποία λειτουργεί αντιθρομβωτικά και στην αλλισίνη. Παραδόξως το μαγειρεμένο σκόρδο λειτουργεί εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, στη μείωση της θρόμβωσης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός συμπυκνωμένου σκόρδου (900 mg την ημέρα) και ιχθυελαίων μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, της LDL και των λιπιδίων στο αίμα (σελ. 172).
Το συνένζυμο Q10 παράγεται μέσα στο σώμα, αλλά δεν βρίσκεται σε επαρκή ποσότητα για την ιδανική υγεία και ενέργεια. Σε ημερήσια (ελάχιστη για θεραπευτικούς σκοπούς) δόση 90 mg έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μετριάσει τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση των αρτηριών, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τα λίπη του αίματος (χοληστερόλη , LDL ) από την καταστροφή και αποτρέποντας τους στην απόφραξη των αρτηριών. Η διατροφή με ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους παρέχουν σημαντική ποσότητα συνενζύμου Q10 (σελ. 176). Το συνένζυμο απορροφάται καλύτερα σε μορφή ελαίου. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα συνενζύμου Q10 σε
Κρέας βοδινό | 3,1 mg | Πράσινα φασόλια | 0,58 mg |
Κρέας χοιρινό | 2,4 ~ 4,1 mg | Σόγια | 0,29 mg |
Κρέας κοτόπουλο | 2,1 mg | Αντούκι | 0,22 mg |
Ψάρι σαρδέλα | 6,4 mg | Φιστίκια αράπικα | 2,7 mg |
Ψάρι σκουμπρί | 4,3 mg | Σουσάμι | 2,3 mg |
Ψάρι γλώσσα | 0,5 mg | Καρύδια | 1,9 mg |
Σπόροι πίτουρου ρυζιού | 0,54 mg | Σπανάκι | 1 mg |
Σπόροι ρυζιού | - | Μπρόκολο | 0,8 mg |
Σπόροι σιταριού | 0,35 mg | Πιπεριά | 0,3 mg |
Σιτάλευρο | - | Καρότο | 0,2 mg |
Κεχρί | 0,15 mg | Σογιέλαιο | 9,2 mg |
Αλεύρι σίκαλης | 0,13 mg | | |
Τα συμπληρώματα αντιμετωπίζουν την αιτία όχι τα συμπτώματα. Τα ιδανικά επίπεδα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και για καλύτερο αποτέλεσμα είναι να κάνετε ισορροπημένη διατροφή και να παίρνετε τα συμπληρώματα στις ποσότητες του επομένου πίνακα, ο οποίος μας δίνει τα επιπλέον επίπεδα συμπληρώματος και για άτομα με υψηλό κίνδυνο.
Προτεινόμενα | Αντιοξειδωτικό | Βασική Προστασία | Άτομα με κίνδυνο |
Βιταμίνη Α ως ρετινόλη | 5.000 iu (1,5 mg RE) | 10.000 iu | |
Βιταμίνη Α ως β-καροτένιο | 5.000 iu (1,5 mg RE) | 10.000 iu | |
Βιταμίνη C | 500 mg | 1.000 mg | 2.000 ~ 10.000 mg |
Βιταμίνη Ε | 100 mg | 150 mg (200iu) | 400 mg (500iu) |
Βιταμίνη D | 400 iu | | |
Βιταμίνη B1 (θειαμίνη) | 25 mg | | |
Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη) | 25 mg | | |
Βιταμίνη B3 (νιασίνη) | 50 mg | | 500 mg |
Βιταμίνη B5 Παντοθενικό οξύ | 50 mg | | |
Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη) | 25 mg | | 50 mg |
Βιταμίνη B12 | 10 mcg | | |
Φολικό οξύ | 100 mcg | | 400 mcg |
Βιοτίνη | 50 mcg | | |
Λυσίνη | | 500 mg | 3.000 mg |
Μειωμένη γλουταθειόνη | | 50 mg | 100 mg |
ή Ν-ακετυλική κυστείνη | | ή 500 mg | ή 1.000 mg |
Προανθοκυανιδίδες π.χ. Μύρτιλο,σπόροι σταφυλιού | 100 mg | | |
Πυκνογενόλη (από πεύκο) | 5 mg | | |
Εκχύλισμα γαιδουράγκαθου | 100 mg | | |
Ασβέστιο | 350 mg | | 450 mg ~ 800 mg |
Μαγνήσιο | 200 mg | | 500 mg |
Χρώμιο | 50 mcg | | 100 mcg |
Σελήνιο | 50 mcg | 100 mcg | 200 mcg |
Ψευδάργυρος | 10 mg | 15 mg | 25 mg |
Μαγγάνιο | 3 mg | | 5 mg |
Σίδηρος | 10 mg | | |
EPA | | 300 mg | 1.000 mg + |
GLA | | 150 mg | 250 mg |
Συνένζυμο Q10 | | 30 mg | 90 mg |
Τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές προσβολές αφαιρούν συνήθως προσωρινά το οξυγόνο από περιοχές ιστού (κύτταρα), προκαλώντας μειωμένη ή παντελή έλλειψη κυκλοφορίας. Η απάντηση είναι ευξημένη χρήση βιταμίνης Ε (800 mg) και C (6.000 mg), συνένζυμου Q10 (180 mg) και άλλων αντιοξειδωτικών μέσων (3 την ημέρα). Με την αύξηση της πρόσληψης φωσφολιπιδίων, ιδιαίτερα φωσφατιδυλοσερίνης (PS) μπορείται να μεγιστοποιήσετε την ανάπλαση των κυττάρων ειδικά του νευρικού συστήματος. Η λεκιθίνη που είναι πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνης (PS) που συντελεί στην παραγωγή του βασικού νευροδιαβιβαστή μνήμης και λέγεται ακετυλοχολίνη. Ένα βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων είναι το αμινοξύ γλουταμίνη. Λογικά η γλουταμίνη πρέπει να βοηθάει στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων με φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αν έχετε υποστεί εγκεφαλικό πάρτε τα παρακάτω συμπληρώματα: Φωσφατιδυλοσερίνη 300 mg (600 mg τις δυο πρώτες εβδομάδες), Γλουταμίνη 3.000 mg (6.000 mg τις δυο πρώτες εβδομάδες).
Μονάδες
1 gr = 1.000 mg = 1.000.000 μg ή mcg
1 mcg ρετινόλης (mcg RE) = 3,30 iu βιταμίνης Α (RE = ισοδύναμα ρετινόλης)
1 mcg RE β-καροτένιου = 6,00 mcg β-καροτένιου
100 iu βιταμίνης D = 2,50 mcg
100 iu βιταμίνης E = 67,00 mcg
mg% = mmol x 38,7
Από έκδοση του ιατρικού συλλόγου Ελλαδος.
Επίπεδα LDL κακής χοληστερίνης.
| περίπτωση Α | περίπτωση Β | περίπτωση Γ |
| mg/dl | mg/dl | mg/dl |
LDL | <160 | <130 | <100 |
περίπτωση Α : Χωρίς στεφανιαία νόσο και λιγότερο από 2 παράγοντες κινδύνου.
περίπτωση B : Χωρίς στεφανιαία νόσο και με 2 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου.
περίπτωση Γ : Με στεφανιαία νόσο.
Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο
( εκτός από τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης)
- Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
- Υπέρταση.
- Κάπνισμα.
- Σακχαρώδης διαβήτης.
- Παχυσαρκία.
- Ηλικία (Άντρες άνω των 45 ετών, Γυναίκες άνω των 55 ετών).
- Χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης (Λιγότερο από 40 mg/dl).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου