Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Ενέργεια Τσι (Chi energy)

Το Τσι μπορεί να μεταφραστεί σαν "ενέργεια" ή "ανάσα¨. Στα Ιαπωνικά ονομάζεται Κι. Η ενέργεια Τσι είναι διαφορετική λέξη από το Τάι Τσι. Το Τσι υπάρχει παντού. Τόσο στα έμψυχα και στα άψυχα όσο και στις άυλες ιδέες. Είναι η ζωτική δύναμη των πάντων. Δεν έχει μορφή, ούτε διάσταση. Σύμφωνα με το Ταοϊσμό όλα εξηγούνται σύμφωνα με την κίνηση του Τσι που άλλοτε ανισχύεται και άλλοτε υποχωρεί.
Το κέντρο κυκλοφορίας του Τσι βρίσκεται στο Νταν Τιεν, τρία δάχτυλα (5 εκατοστά) κάτω από τον αφαλό. Το Τσι κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ανενεργό και με τις ασκήσεις του Τάι Τσι ενεργοποιείται. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την εστίαση του Τσι στο Νταν Τιεν.
Στην Ανατολή ο νους δεν εστιάζεται στο κεφάλι αλλά στην καρδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξάσκηση. Το Σαμ -η καρδιά- δεν είναι συναισθηματικό κέντρο αλλά νοητικό. Πριν την εκτέλεση των ασκήσεων, πριν το σώμα έρχεται το "Ι" (προφέρεται ιιι). Βρίσκεται πριν από κάθε ενέργεια και αποτελεί την "πρόθεση". Κατά την διάρκεια της εξάσκησης πρέπει να επικρατεί "ηρεμία" και "καθαρότητα" δηλαδή να είμαστε σε κατάσταση Τσινγκ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η αναφορά σας στο ται τσι. Μπορείται να γράψετε περισσότερα;

Ανώνυμος είπε...

Mallon prepei na patisoume stin etiketa apo panw. I na psaksoume allou :D