Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Επιλογή παπουτσιών τρεξίματος

Αυτό το άρθρο του blog σίγουρα δεν αφορά τους αθλητές αγώνων αλλά τα άτομα που είτε ευκαιριακά είτε συστηματικά ασχολούνται με το τρέξιμο αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επιλογή του είδους και της μάρκας παπουτσιών που θα φορέσουν. Είναι αλήθεια ότι στον καταναλωτικό κόσμο που ζούμε υπάρχουν άπειρα παπούτσια που θα μπορούσε κάποιος να φορέσει. Επίσης είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες εν όψει ανταγωνισμού βγάζουν βελτιωμένα μοντέλα τουλάχιστον κάθε εξάμηνο. Αντε τώρα κάποιος να επιλέξει το κατάλληλο παπούτσι. Εάν ζει σε μεγάλη πόλη κάτι γίνεται, όλο και κάποιο αθλητικό κατάστημα θα δώσει την λύση. Εάν ζει σε μικρό μέρος τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η απάντηση πάντως είναι πολύ απλή αλλά ταυτόχρονα και πολύπλοκη. Το ιδανικό παπούτσι είναι είναι αυτό που ικανοποιεί όλα τα προσωπικά κριτήρια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι η άνεση στο πόδι. Το καλύτερο παπούτσι στον κόσμο μπορεί να μην ταιριάζει στο πόδι μου. Μπορεί να είναι π.χ. πολύ σφιχτό στο κουντουπιέ. Άρα απορρίπτεται πάραυτα. Δεύτερον να είναι φτιαγμένο για τρέξιμο και όχι για τέννις ή ποδόσφαιρο. Τα παπούτσια τρεξίματος παραλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος των κραδασμών και έτσι δεν καταπονούνται πολύ τα πόδια και οι αρθρώσεις. Με το κατάλληλο ντύσιμο φοριούνται και κάθε μέρα. Τρίτον να ταιριάζει στο έδαφος και στον χώρο προπόνησης. Είναι διαφορετικά τα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό από αυτά για το ταρτάν των γηπέδων. Τέταρτον να είναι κοντά στην δική μας αισθητική ή στις ανάγκες μας. Είναι λίγο εκκεντρικό (όχι μεμπτό) να τρέχεις με ροζ παπούτσια και μάλλον χαζό να τρέχεις χειμώνα στο ύπαιθρο χωρίς αδιάβροχα παπούτσια (όλοι το έχουμε κάνει). Πέμπτον η διάρκεια ζωής του υλικού απορρόφησης που εξαρτάται και από την χρήση που γίνεται. Για έναν που προπονείται συστηματικά χρειάζεται αλλαγή κάθε έξι μήνες περίπου ή 900 χιλιόμετρα και για τους πρωταθλητές κάθε 60 ώρες προπόνησης.
Πέρα από τους παραπάνω κανόνες πως επιλέγουμε τα παπούτσια; Θα έλεγα ότι και εδώ η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Πρώτον θα έλεγα σύμφωνα με την ανατομία των ποδιών. Εάν δούμε κάποιες διαφημίσεις υπάρχουν μαγαζιά σήμερα, στο εξωτερικό γίνεται χρόνια, που μετρούν τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ποδιού, κάνοντας πελματογραφία και προτείνουν τον τέλειο συνδυασμό. Βέβαια ο τέλειος μπορεί να είναι Nike στο αριστερό και Adidas στο δεξί. Βέβαια δεν αγοράζεις δυο ζευγάρια αλλά μάλλον ένα από τα δύο. Μερικές φορές συνδυάζονται με ειδικούς πάτους. Δεύτερον έχει σχέση με το είδος της προπόνησης που ο καθένας αναζητά. Έτσι έχουμε τις παρακάτω κύριες κατηγορίες.
Cushion (απορρόφηση κραδασμών)
Stability (σταθερότητα)
Motion Control (έλεγχος κίνησης)
Performance (επιδόσεις)
και Racing (αγωνιστικά)
Η κατηγορία Cushion έχει μεγάλη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών, βοηθά στο ελεύθερο τρέξιμο, έχουν καλό πάτημα, ελαστικότητα και ανάκτηση ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την προπόνηση αλλά πολλοί αθλητές τα χρησιμοποιούν και σε αγώνες. Αφορά δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό.
Η κατηγορία Stability έχει πιο καλή πρόσφηση. Δεν είναι παπούτσια επιδόσεων αλλά δίδουν άνετο τρέξιμο με προστασία των ποδιών. Πολλά μοντέλα είναι φτιαγμένα και για αθλητές με παραπανίσια κιλά. Αφορά δρομείς με ελαφρύ υπερπρηνισμό.
Η κατηγορία Motion Control έχει το ίδιο καλή πρόσφηση με την προηγούμενη κατηγορία αλλά έχει αυξημένη αίσθηση σταθερότητας. Δεν είναι παπούτσια επιδόσεων αλλά δίδουν άνετο τρέξιμο με προστασία των ποδιών. Αφορά δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό.
Η κατηγορία Performance and Racing είναι ακριβώς ότι λέει. Φτιαγμένα για αγώνες με μικρό, συνήθως, βάρος και με ικανότητα για επιδόσεις και καλούς χρόνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προστατεύουν τα πόδια. Η κατηγορία Racing είναι αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές επιδόσεων.
Η επιτυχία ενός παπουτσιού δεν έγκειται μόνο στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Το σωστό παπούτσι έχει το σωστό μέγεθος. Σχεδόν ποτέ δεν ταυτίζεται το νούμερο του καθημερινού μας παπουτσιού με αυτό του αθλητικού. Παπούτσια του ίδιου μοντέλου μπορεί να είναι διαφορετικά πάνω μας. Πάντα πρέπει να γίνεται δοκιμή τις απογευματινές ώρες που το πόδι είναι πρησμένο από την κούραση της ημέρας. Δοκιμάζονται πάντοτε και τα δύο παπούτσια με αθλητική κάλτσα και με δεμένα τα κορδόνια.
Το ιδανικό παπούτσι το επιλέγουν εμπειρικά οι δρομείς με πολλά χιλιόμετρα στα πόδια τους. Αυτοί άλλωστε έχουν και την αγαπημένη τους μάρκα. Εμείς οι υπόλοιποι αρκούμαστε στις δοκιμές. Πάντως άτομα με υπερπρηνισμό και αρκετά κιλά (75+ Α, 65+ Γ) καλό είναι να κινούνται στον χώρο του Motion Control, ενώ άτομα με υπερπρηνισμό και λιγότερα κιλά (75- Α, 65- Γ) καλό είναι να κινούνται στον χώρο του Stability.
Παρακάτω δίνεται ένας ενδεικτικός κατάλογος παπουτσιών ανά κατηγορία (περιοδικό RUNNER -τεύχος 23/ΟΚΤ 2008).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : CUSHION
Adidas Response Cushion 17
Brooks Radius 7
New Balance 736 SB
New Balance 561 TB
Nike Air Zoom +3
Nike Air Zoom Moto +6
Nike Air Pegasus +25
Pearl Izumi SyncroFloat II
Reebok Hex Ride Rally 2
Reebok Smoothfit Hex true
Reebok Premier Verona KFS
Saucony Pro Grid Ride
Saucony Pro Grid Jazz 12


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : STABILITY
Adidas Microbounce DLX 08
Brooks Infiniti
Brooks Adrenaline 8
New Balance MR 1224 ST
Nike Air Equalon +3
Puma Complete Concinnity II
Reebok Premier Trinity KFS II
Saucony Pro Grid Guide
Saucony Pro Grid Hurrricane
The North Face Rucky Chucky GTX XCR


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : MOTION CONTROL
Adidas Supernova Sequence
Adidas Response Control 7
Brooks Beast
Pearl Izumi SyncroSeek III


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : PERFORMANCE
Adidas adiZERO Tempo
Adidas SL 72
New Balance 903
Puma Complete Infinitus
Saucony Grid Type A2


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : RACING
Brooks Racer ST II
New Balance 152
New Balance 600
Saucony Grid Fastwitch 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: