Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Επιλογή παπουτσιών τρεξίματος

Αυτό το άρθρο του blog σίγουρα δεν αφορά τους αθλητές αγώνων αλλά τα άτομα που είτε ευκαιριακά είτε συστηματικά ασχολούνται με το τρέξιμο αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επιλογή του είδους και της μάρκας παπουτσιών που θα φορέσουν. Είναι αλήθεια ότι στον καταναλωτικό κόσμο που ζούμε υπάρχουν άπειρα παπούτσια που θα μπορούσε κάποιος να φορέσει. Επίσης είναι δεδομένο ότι οι εταιρείες εν όψει ανταγωνισμού βγάζουν βελτιωμένα μοντέλα τουλάχιστον κάθε εξάμηνο. Αντε τώρα κάποιος να επιλέξει το κατάλληλο παπούτσι. Εάν ζει σε μεγάλη πόλη κάτι γίνεται, όλο και κάποιο αθλητικό κατάστημα θα δώσει την λύση. Εάν ζει σε μικρό μέρος τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η απάντηση πάντως είναι πολύ απλή αλλά ταυτόχρονα και πολύπλοκη. Το ιδανικό παπούτσι είναι είναι αυτό που ικανοποιεί όλα τα προσωπικά κριτήρια.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι η άνεση στο πόδι. Το καλύτερο παπούτσι στον κόσμο μπορεί να μην ταιριάζει στο πόδι μου. Μπορεί να είναι π.χ. πολύ σφιχτό στο κουντουπιέ. Άρα απορρίπτεται πάραυτα. Δεύτερον να είναι φτιαγμένο για τρέξιμο και όχι για τέννις ή ποδόσφαιρο. Τα παπούτσια τρεξίματος παραλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος των κραδασμών και έτσι δεν καταπονούνται πολύ τα πόδια και οι αρθρώσεις. Με το κατάλληλο ντύσιμο φοριούνται και κάθε μέρα. Τρίτον να ταιριάζει στο έδαφος και στον χώρο προπόνησης. Είναι διαφορετικά τα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό από αυτά για το ταρτάν των γηπέδων. Τέταρτον να είναι κοντά στην δική μας αισθητική ή στις ανάγκες μας. Είναι λίγο εκκεντρικό (όχι μεμπτό) να τρέχεις με ροζ παπούτσια και μάλλον χαζό να τρέχεις χειμώνα στο ύπαιθρο χωρίς αδιάβροχα παπούτσια (όλοι το έχουμε κάνει). Πέμπτον η διάρκεια ζωής του υλικού απορρόφησης που εξαρτάται και από την χρήση που γίνεται. Για έναν που προπονείται συστηματικά χρειάζεται αλλαγή κάθε έξι μήνες περίπου ή 900 χιλιόμετρα και για τους πρωταθλητές κάθε 60 ώρες προπόνησης.
Πέρα από τους παραπάνω κανόνες πως επιλέγουμε τα παπούτσια; Θα έλεγα ότι και εδώ η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Πρώτον θα έλεγα σύμφωνα με την ανατομία των ποδιών. Εάν δούμε κάποιες διαφημίσεις υπάρχουν μαγαζιά σήμερα, στο εξωτερικό γίνεται χρόνια, που μετρούν τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ποδιού, κάνοντας πελματογραφία και προτείνουν τον τέλειο συνδυασμό. Βέβαια ο τέλειος μπορεί να είναι Nike στο αριστερό και Adidas στο δεξί. Βέβαια δεν αγοράζεις δυο ζευγάρια αλλά μάλλον ένα από τα δύο. Μερικές φορές συνδυάζονται με ειδικούς πάτους. Δεύτερον έχει σχέση με το είδος της προπόνησης που ο καθένας αναζητά. Έτσι έχουμε τις παρακάτω κύριες κατηγορίες.
Cushion (απορρόφηση κραδασμών)
Stability (σταθερότητα)
Motion Control (έλεγχος κίνησης)
Performance (επιδόσεις)
και Racing (αγωνιστικά)
Η κατηγορία Cushion έχει μεγάλη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών, βοηθά στο ελεύθερο τρέξιμο, έχουν καλό πάτημα, ελαστικότητα και ανάκτηση ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την προπόνηση αλλά πολλοί αθλητές τα χρησιμοποιούν και σε αγώνες. Αφορά δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο ή υπτιασμό.
Η κατηγορία Stability έχει πιο καλή πρόσφηση. Δεν είναι παπούτσια επιδόσεων αλλά δίδουν άνετο τρέξιμο με προστασία των ποδιών. Πολλά μοντέλα είναι φτιαγμένα και για αθλητές με παραπανίσια κιλά. Αφορά δρομείς με ελαφρύ υπερπρηνισμό.
Η κατηγορία Motion Control έχει το ίδιο καλή πρόσφηση με την προηγούμενη κατηγορία αλλά έχει αυξημένη αίσθηση σταθερότητας. Δεν είναι παπούτσια επιδόσεων αλλά δίδουν άνετο τρέξιμο με προστασία των ποδιών. Αφορά δρομείς με σοβαρό υπερπρηνισμό.
Η κατηγορία Performance and Racing είναι ακριβώς ότι λέει. Φτιαγμένα για αγώνες με μικρό, συνήθως, βάρος και με ικανότητα για επιδόσεις και καλούς χρόνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προστατεύουν τα πόδια. Η κατηγορία Racing είναι αποκλειστικά για αγώνες και αθλητές επιδόσεων.
Η επιτυχία ενός παπουτσιού δεν έγκειται μόνο στην κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και σε εμάς τους ίδιους. Το σωστό παπούτσι έχει το σωστό μέγεθος. Σχεδόν ποτέ δεν ταυτίζεται το νούμερο του καθημερινού μας παπουτσιού με αυτό του αθλητικού. Παπούτσια του ίδιου μοντέλου μπορεί να είναι διαφορετικά πάνω μας. Πάντα πρέπει να γίνεται δοκιμή τις απογευματινές ώρες που το πόδι είναι πρησμένο από την κούραση της ημέρας. Δοκιμάζονται πάντοτε και τα δύο παπούτσια με αθλητική κάλτσα και με δεμένα τα κορδόνια.
Το ιδανικό παπούτσι το επιλέγουν εμπειρικά οι δρομείς με πολλά χιλιόμετρα στα πόδια τους. Αυτοί άλλωστε έχουν και την αγαπημένη τους μάρκα. Εμείς οι υπόλοιποι αρκούμαστε στις δοκιμές. Πάντως άτομα με υπερπρηνισμό και αρκετά κιλά (75+ Α, 65+ Γ) καλό είναι να κινούνται στον χώρο του Motion Control, ενώ άτομα με υπερπρηνισμό και λιγότερα κιλά (75- Α, 65- Γ) καλό είναι να κινούνται στον χώρο του Stability.
Παρακάτω δίνεται ένας ενδεικτικός κατάλογος παπουτσιών ανά κατηγορία (περιοδικό RUNNER -τεύχος 23/ΟΚΤ 2008).

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : CUSHION
Adidas Response Cushion 17
Brooks Radius 7
New Balance 736 SB
New Balance 561 TB
Nike Air Zoom +3
Nike Air Zoom Moto +6
Nike Air Pegasus +25
Pearl Izumi SyncroFloat II
Reebok Hex Ride Rally 2
Reebok Smoothfit Hex true
Reebok Premier Verona KFS
Saucony Pro Grid Ride
Saucony Pro Grid Jazz 12


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : STABILITY
Adidas Microbounce DLX 08
Brooks Infiniti
Brooks Adrenaline 8
New Balance MR 1224 ST
Nike Air Equalon +3
Puma Complete Concinnity II
Reebok Premier Trinity KFS II
Saucony Pro Grid Guide
Saucony Pro Grid Hurrricane
The North Face Rucky Chucky GTX XCR


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : MOTION CONTROL
Adidas Supernova Sequence
Adidas Response Control 7
Brooks Beast
Pearl Izumi SyncroSeek III


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : PERFORMANCE
Adidas adiZERO Tempo
Adidas SL 72
New Balance 903
Puma Complete Infinitus
Saucony Grid Type A2


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ : RACING
Brooks Racer ST II
New Balance 152
New Balance 600
Saucony Grid Fastwitch 2

Kendo Grading Requirements from 6 Kyu to 5 Dan

Roku (6) kyu Requirements

  • Correct Hakama & Keikogi
  • Correct Bogu
  • Rei and Sonkyo
  • Ashi-sabaki
Kihon-waza to be executed with Motodachi, candidates wearing Tare and Do:

  • Kihon Men
  • Kihon Kote
  • Kihon Do
  • Kihon Kote-Men
  • Kihon Kote-Do
  • Kiri-Kaeshi

Go (5) kyu Requirements

As for rok-kyu plus:

  • Kihon Kote-Men
  • Kihon Kote-Do
  • Kiri-Kaeshi

Yon (4) kyu Requirements

Full Bogu and demonstrating against each other.

As for go-kyu plus:

  • Nidan-waza
  • Sandan-waza
  • Kiri-Kaeshi
  • Kiri-Kaeshi as Motodachi
  • Uchi-Komi Geiko

San (3) kyu Requirements

As for yon-kyu.


Ni (2) kyu Requirements

As for 3 kyu plus:

  • Kakari Geiko
  • Ji Geigo

Ik (1) kyu Requirements

As for ni-kyu plus:

  • Kata - 0-dachi Ipponme (1) to Sanbonme (3)

Sho (1) dan Requirements

As for 1 kyu plus:

Kiai - the application of kiai to be in harmony with yoko-datotsu, i.e. ki-ken-tai ichi

Chudan No Kamae - Chudan-no-kamae is maintained before and after striking.

Grip of shinai - correct grip on shinai should be automatically assumed in Chudan-no-kamae with Te-no-Uchi immediately after the strike.

Ashi-waza - the main point being correct foot placment and attention to the height of the left heel.

Appearance -the reflection of the spirit of Kendo in dressing.

Kihon-waza - basic big techniques are exhibited.

Rei - correct attitude and manners displayed.

Shisei - correct posture and attitudes maintained appropriate to the actions being carried out.

Kiri-kaeshi - fluency of Kiri-kaeshi is maintained without loss of maai and correct striking of Men with the mono-uchi.

Kata: 0-dachi: Ipponme (1) to Gohonme (5)

Written exam:

  • What do you want to learn from training in Kendo?
  • Explain Maai.

Ni (2) dan Requirements

As for shodan plus:

Shikake waza - ability to display correct form in executing methods of shikage-waza.

Ojiwaza - ability to display correct form in executing methods of oji-waza.

Shin - Spirit - demonstrate a true spirit during shiai.

Timing of strikes

Maai (advanced)

Kiri-kaeshi (advanced)

Kata - 0-dachi: Ipponme to Nanahonme

Written exam

  • Explain why etiquette is important to Kendo.
  • Explain the opportunity for Datotsu.

San (3) dan Requirements

As for ni-dan plus:

Seme - pushing in to gain centre

Usage of Maai

Effective strike

Attitude and posture

Spirit

Zanshin Kata - o-dachi lpponme (1) to Nanahonme (7), ko-dachi: Ipponme (1) to Sanbonme (3)

Written exam

  • Explain why it is important to practice Kendo Kata.
  • Explain why it is necessary to practice Kiri-kaeshi.

Yon (4) dan Requirements

As for san-dan plus:

Kigurai - nobility - for Yondan, nobility and near perfect kendo spirit are required. Nobility is something naturally generated as one progresses to a higher level in terms of technique and spirit.

Rei - this requirement applies to any grade but for Yondan, a clear refinement should be shown.

Rational strike - in short, this means that one never misses opportunities to attack, use of maai to the advantage demonstrate a good body maneuver and utilize San-sappo (Kill sword, kill spirit and kill technique of opponent). A state of Kendo where one does not miss opportunities to attack, control Maai, do not engage in unnecessary attacks and utilizes San-sappo.

Seme with effective Kensen (shinai tip) - for Sandan a strike using Seme was a requirement. For Yondan, additional types of Seme are also required, including Seme with Spirit and Seme the sword. To place oneself in a state of total concen tration and coerce opponent with Kensen.

Qualifications as an instructor - after achieving requirements for Shodan, Nidan and Sandan, the candidate is required to obtain a higher level of techniques such as Suri-age, Kaeshi-waza, Uchi-otoshiwaza, Nuki-waza and apply these techni ques depending on opponents.The candidate is required to understand Kendo both in technique and in theory with achievement in a higher level of Kendo than Sandan. Also required to perfect all ten Kata and able to instruct them.

Rational response (to opponents attacks and change in techniques) - the more senior one becomes, more rational response to a change is required, such as not to be perturbed by opponents, show rational response to attacks or a change in op ponents attacks. It is a condition to be Yondan that one remains calm against any changes in opponents techniques and respond rationally to it with desirable techniques.

Zanshin - the more senior one becomes, the better the Zanshin is required.

Speed and Te-no-Uchi - quick, fast and crisp strikes

Kata - o-dachi 1-7, ko-dachi 1-3

Written exam

  • What is the important thing about learning basics in Kendo?
  • Explain the meaning of Zanshin.
  • Explain the correct manner of Kendo.

Go (5) dan Requirements

As for yon-dan.

The process from Yondan to Godan involves polishing through further training what has been achieved so far. For Godan, one would have to have mastered all requirements for Shodan up to Yondan through long persistent training. While the requirements to be qualified as Godan are similar to that for Yondan, there is a certain variation in the order of priority. That is, ones' quality as an instructor becomes more important. For instance, the following are the requirements for Godan in order of priority.

Rational strike - in techniques, Godan should be able to utilise Shikake-waza, Oji-waza spontaneously in a match and should never miss opportunities to attack. One is also required to demonstrate a good footwork, manoeuvre well and good Z anshin after blows. Rational strikes are the highest state in Kendo technique one can achieve. There should be no unnecessary movements or strikes, it is a result of perfect balance, hit, techniques and spirit. Once one achieves this level of Kendo it becomes a beauty in its style and makes ones sense of the art in it.

Kigurai - If one trains both physical and mental aspects of kendo and face opponents with a belief of winning rather than being possessed by winning, his or her Kendo will achieve high nobility.

Qualifications as an instructor - as with yondan, quality as an instructor is important for Godan and it should be more refined.

Correct attitude.

Zanshin - Kensen must be 'alive'. Kata - o-dachi 1-7, ko-dachi 1-3

Written exam

  • Explain your own mental attitude toward being a Kendo Instructor.
  • Explain the meaning of Yuko-datotsu.
  • Explain the importance of Kihon (Fundamentals) in Kendo.
  • Explain the Referee's duties.
  • Explain when it is the best time to attack.
Από το http://web.ics.purdue.edu/~kendo/grading.html

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2008

Kendo Questions or about Kendo

1. What is Kendo?

Kendo in Japanese means the way of the sword and its practise has been central to Japanese society for many hundreds of years. During a particularly turbulent ere of Japanese history, around the 16th century, called the Sengoku Jida or 'Age of the Country At War' many schools of swordsmanship sprang up run by great masters. Each school had its own particular style and was associated with a particular clan, it was in these schools that the now legendary samurai learned their skills.
After the civil war and the introduction of muskets to Japan the need for samurai and their skills started to die out, this was seen as a shame by many who regarded the samurai and their code of honour and mental and physical discipline as a cornerstone to Japanese society. To preserve the samurai tradition, the most sucessful schools continued to train samurai, however after many accidental deaths bamboo swords called shinai and armour were introduced.
Over the centuries the many hundreds of moves and stances have been reduced so that now kendo consists of only a handful of basic moves, two main stances and only four target areas. Kendo is a now seen very much as a sport in Japan it is hugely popular with most schools including it as an after school activity. In Britain however it still remains widely unknown.

2. Is Kendo dangerous?

In a word no, when you start kendo you will initially practice the basic moves without a partner so there is no chance of any injury. When you are good enough you will be allowed to wear bogu (kendo armour) and pracice against other Kendoka (kendo practitioners). Bogu is made from traditional materials and has been designed over hundreds of years to provide maximum protection during kendo practice. Bogu covers the head, face with a metal guard or fence, throat, chest, stomach, waist, thighs, hands and wrists. The sword shinai that is used is actually made of four peices of bamboo that make a loud noise when a hit is made but do not actually hurt. However kendo is heavy on the feet and beginners may find that bad, energetic kendo may lead to blisters. For more information about kendo armour see below.

3. Can anyone take part in Kendo?

Anyone can take part in Kendo and enjoy it no matter what level you reach. Kendo unlike many other martial arts does not rely on brute strength or physical force, but rather steady nerves, quick reactions and speed this makes it an ideal sport for women, and on many occasions I have seen a smaller women easily beat a large man simply because they are able to react more quickly.
To take part in Kendo you will need a fair to good level of fitness. You will need to be supple with a good range of movement in both your arms and legs, you won't be required to maintain vigourous exercise for a long while but rather the ability to release all your energy in a single explosive burst.

4. Will I have to buy a lot of expensive equipment?

To start Kendo all you will need is a pair of jogging bottoms and a T-shirt, once you become more involved and experienced you may wish to purchase your own Keikogi practice jacket, Hakama a wide pleated divided skirt and shinai as shown on the right.

Your club can usually arrange the purchase of clothing and armour for you at a discounted price.


5. How does grading work in Kendo?

Grades go from 6th Kyu for beginners to 1st Kyu (Ikkyu), then 1st Dan (Shodan) and up. Grades below 2nd Kyu are awarded for no charge at open gradings held by the club and may be skipped. From Ikkyu onwards they are awarded nationally and must be taken in sequence.









Από το http://users.ox.ac.uk/~kendo/faq.html

Kendo training

Kendo Kata

How to Begin Your Training in Kendo? Part I
How to Begin Your Training in Kendo? Part II

All Japan Kendo Federation video I [1/3]
All Japan Kendo Federation video I [2/3]
All Japan Kendo Federation video I [3/3]
All Japan Kendo Federation video II [1/3]
All Japan Kendo Federation video II [2/3]
All Japan Kendo Federation video II [3/3]
All Japan Kendo Federation video III [1/3]
All Japan Kendo Federation video III [2/3]
All Japan Kendo Federation video III [3/3]

How to Strike Small Kote in Kendo
How to Strike Small Men in Kendo
How to Sit in Seiza in Kendo
Tenugui
Kendo How-To: Secure Bogu
How to Tie Kansai Style Men

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Ενέργεια Τσι (Chi energy)

Το Τσι μπορεί να μεταφραστεί σαν "ενέργεια" ή "ανάσα¨. Στα Ιαπωνικά ονομάζεται Κι. Η ενέργεια Τσι είναι διαφορετική λέξη από το Τάι Τσι. Το Τσι υπάρχει παντού. Τόσο στα έμψυχα και στα άψυχα όσο και στις άυλες ιδέες. Είναι η ζωτική δύναμη των πάντων. Δεν έχει μορφή, ούτε διάσταση. Σύμφωνα με το Ταοϊσμό όλα εξηγούνται σύμφωνα με την κίνηση του Τσι που άλλοτε ανισχύεται και άλλοτε υποχωρεί.
Το κέντρο κυκλοφορίας του Τσι βρίσκεται στο Νταν Τιεν, τρία δάχτυλα (5 εκατοστά) κάτω από τον αφαλό. Το Τσι κατά την διάρκεια της ημέρας είναι ανενεργό και με τις ασκήσεις του Τάι Τσι ενεργοποιείται. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε την εστίαση του Τσι στο Νταν Τιεν.
Στην Ανατολή ο νους δεν εστιάζεται στο κεφάλι αλλά στην καρδιά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξάσκηση. Το Σαμ -η καρδιά- δεν είναι συναισθηματικό κέντρο αλλά νοητικό. Πριν την εκτέλεση των ασκήσεων, πριν το σώμα έρχεται το "Ι" (προφέρεται ιιι). Βρίσκεται πριν από κάθε ενέργεια και αποτελεί την "πρόθεση". Κατά την διάρκεια της εξάσκησης πρέπει να επικρατεί "ηρεμία" και "καθαρότητα" δηλαδή να είμαστε σε κατάσταση Τσινγκ.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan) - Θεωρία εξάσκησης

Το Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan) είναι η πιο γνωστή από τις λεγόμενες "εσωτερικές πολεμικές τέχνες". Η προσωπική του ονομασία είναι "μαλακή" τέχνη. Η ονομασία έχει σαν βάση τις απαλές τεχνικές και κινήσεις που εφαρμόζονται αλλά και την "εσωτερική" της διάσταση δηλαδή τον διαλογισμό. Με απλά λόγια η εξάσκηση στο Τάι Τσι έχει δύο ισότιμες διαστάσεις. Την εξωτερική που περιλαμβάνει τα Τσι Κουνγκ, τις ασκήσεις, την Φόρμα, την πολεμική εξάσκηση και την εσωτερική που περιλαμβάνει την άσκηση στον διαλογισμό. Μέσα από την ισόρροπη εφαρμογή και των δύο διαστάσεων έρχεται η ολοκλήρωση και η πληρότητα.
Έτσι και για την εξωτερική ή ενεργητική διάσταση πρέπει να γίνει εξάσκηση και στα τέσσερα τμήματά της χωρίς να παραγκωνίζεται κανένα. Μέσα από το Τά Τσι μπορεί να ισορροπήσει το Τσι του ανθρώπου και σε συνδυασμό με τα Πέντε Στοιχεία να επέλθει η αρμονία στο Γιν και το Γιανγκ. Οι ιδιότητες και τα οφέλη της "μαλακής" τέχνης έγιναν γνωστά στον δυτικό κόσμο τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δωθεί ιδιαίτερη έμφαση στην χρήση της Φόρμας και συνάμα να παραγκωνιστούν τα υπόλοιπα ισότιμα στοιχεία. Μέσα σ΄αυτά είναι και η πολεμική εξάσκηση στο Ται Τσι που εφαρμόζεται σε πολύ μικρό βαθμό σε σχέση με το σύνολο των εξασκούμενων στο Τάι Τσι.

Τσι Κουνγκ (Chi Kung)

Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άσκησης. Είναι αυτό που ενεργοποιεί και διεγείρει το Τσι του σώματος και ρυθμίζει την ροή. Εξάλου η ονομασία σημαίνει "εργασία με την ενέργεια". Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα εξάσκησης. Στο πρώτο επίπεδο οι ασκήσεις είναι αβίαστες και το Τσι διεγείρεται φυσικά. Στο δεύτερο επίπεδο το ήδη ανοιγμένο Τσι εστιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές ή διασκορπίζεται όταν είναι πολύ στατικό. Στο τρίτο επίπεδο γίνεται ενεργητική εργασία με την ροή του Τσι. Στο τέταρτο (ανώτατο) επίπεδο περιγράφεται από τους Ταοϊστές σαν "αδράνεια" ή "μη δράση" και αποτελεί μάλλον πνευματική προσέγγιση.

Φόρμα
Είναι μια σειρά διαδοχικών κινήσεων που εκτελούνται συνήθως με ηρεμία και επιτρέπουν την πλήρη προσήλωση του ασκούμενου. Είναι τόσο γνωστή η διαδικασία αυτή που πολλές φορές συγχέεται ότι η φόρμα αποτελεί το Τάι Τσι. Η διαδοχή των κινήσεων εξαρτάται από το στυλ της οικογένειας που εξασκείται με πιο γνωστά τα Yang, Chen, Sun και Wu. Η αλληλουχία των κινήσεων εύκολα αναγνωρίζεται σαν αλληλουχία από γροθιές, αποκρούσεις, ρίψεις, κλωτσιές και χτυπήματα.

Ασκήσεις
Αποτελούν την ενδιάμεση πορεία μεταξύ φόρμας και πολεμικής εξάσκησης. Η σειρά ασκήσεων είναι ίδια με άλλες πολεμικές τέχνες. Οι τρεις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι οι Πα Τουάν Τσιν, Γου Τσιν Σι και Ι Τσιν Τσινγκ. Οι ασκήσεις ισορροπούν την ροή του Τσι, ελευθερώνουν την ένταση, ανοίγουν τους μεσημβρινούς και βελτιώνουν φυσική κατάσταση και αντοχή.

Πολεμική εξάσκηση
Όπως είπαμε και πιο πάνω στον δυτικό κόσμο το τμήμα αυτό έχει κάπως παραγκωνιστεί. Όμως μ' αυτή γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας και εξευμενίζουμε τους φόβους και την επιθετικότητα που ενστικτωδώς έχουμε όλοι μας. Η πρακτική εφαρμογή της απαιτεί δύο άτομα αλλά είναι δύσκολο να βρεις δάσκαλο (στον ελληνικό χώρο). Παραδοσιακά υπάρχουν τρεις δρόμοι. Φα Τσιν δηλαδή απελευθέρωση δύναμης, Τουί Σου δηλαδή χέρια που ωθούν και Τα Λου με αγωνιστική δράση.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan) - Βασικές έννοιες

Το Tai Chi είναι για τις χώρες της δυτικής σκέψης μια εναλλακτική σωματική άσκηση που εδραιώνεται συνεχώς στην συνείδηση του κόσμου διότι δεν αποζητά από τον ασκούμενο σχεδόν καμία ιδιαίτερη ικανότητα ή φυσική κατάσταση - παρ' όλο που για υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης αυτό δεν είναι αληθές. Η άσκηση αποσκοπεί στην βελτίωση της ευλυγισίας και της ευαισθησίας.
Αυτό όμως που λείπει από τα δυτικά φιλοσοφικά και θεραπευτικά συστήματα είναι η ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου και όχι η αποσπασματική επίλυση προβλημάτων. Το Tai Chi και όλα τα ανατολικά συστήματα βασίζονται επάνω σ' αυτήν την προσέγγιση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό το σώμα του ανθρώπου θεωρείται ότι περιέχει ζωτική ενέργεια - Τσί (Chi). Αυτή ρέει μέσα από συγκεκριμένα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Η εξάσκηση του Tai Chi βοηθά στην ομαλή και σταθερή ροή του Chi και δίνει την αίσθηση της ολότητας που χάνεται μέσα στην χαοτική καθημερινή μας ζωή. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που το Tai Chi έχει συνδεθεί με την εικόνα της ηρεμίας και της ψυχικής επανασυγκρότησης. Σε τελική ανάλυση μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει από πολλές πλευρές όπως της ήπιας σωματικής άσκησης, της θεραπείας, της πολεμικής τέχνης ή του πνευματικού διαλογισμού - μάλλον μέσα στα πλαίσια του Ταοϊσμού ή του Βουδισμού.
Το Tai Chi ούτως ή άλλως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φιλοσοφία του Τάο (Δρόμος) που αναφέρεται στην υπέρτατη αρχή (θεός ;). Στην ταοϊστική λογοτεχνία εμφανίζονται συνεχώς οι ιδέες της αλλαγής και της αρμονίας. Μια άλλη έννοια που εμπεριέχεται είναι αυτή του πρωταρχικού κενού, της ανυπαρξίας που συμβολίζεται μ' έναν κύκλο.
Το Τάο γεννά το Ένα, το Ένα το Δύο, το Δύο το Τρία και το Τρία γεννά όλα τα πράγματα.



Το γνωστό ταοϊκό σύμβολο έχει τον κύκλο δηλαδή το Ένα. Μέσα υπάρχουν ισότιμα τμήματα ένα άσπρο (φως) - Γιανγκ και ένα μαύρο (σκιά) - Γιν δηλαδή το Δύο. Συμμετρικά τοποθετημένες δύο βούλες, μία μαύρη μέσα στο άσπρο και μία άσπρη μέσα στο μαύρο είναι το Τρία. Η ζωτική ενέργεια που πηγάζει απ΄όλα μαζί είναι το Chi. Το Γιν και το Γιανγκ είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να αποδωθούν πλήρως αλλά ούτε μπορούν να αυθυπάρξουν. Δεν νοείται Γιανγκ χωρίς Γιν, όπως δεν νοείται μέρα χωρίς νύχτα, φως χωρίς σκιά, αρσενικό χωρίς θηλυκό. Όταν το Γιν και το Γιανγκ βρίσκονται σε ισοροπία τότε επικρατεί η απόλυτη αρμονία.
Το Tai Chi μπορεί να μεταφραστεί σαν το Μεγάλο Απόλυτο ή Ανώτατο Έσχατο. Το Chuan σημαίνει γροθιά και είναι συνεισφορά στην προσέγγιση της πολεμικής τέχνης. Το πλήρες όνομα αυτής είναι Tai Chi Chuan (Τάι Τσι Τσουάν) δηλαδή "η γροθιά του Μεγάλου Απολύτου". Το Chi είναι η ζωτική ενέργεια, η ζωή που μοιραζόμαστε με την φύση, τα φυτά, τα ζώα, το νερό και ρέει μέσα μας. Όταν η ενέργεια ρέει ισορροπημένα τότε έχουμε καλή υγεία. Η διατήρησή της απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και σχετίζεται με την διατροφή μας, την εργασία μας και τις συνήθειές μας. Σύμφωνα με το Τάο πρέπει να γίνεται πρόληψη των ανισορροπιών της ροής του Chi. Εξάλλου οι καλοί "γιατροί" είναι αυτοί που προλαμβάνουν και αν είναι απαραίτητο αποκαθιστούν την ροή. Οι ασκήσεις, οι αναπνοές και η φόρμα του Tai Chi βοηθούν καταλυτικά. Στο πλαίσιο της ενεργειακής εξήγησης των φαινομένων υπάρχει το σύστημα των πέντε στοιχείων που όταν δημιουργήθηκε ήταν ανεξάρτητο από τις έννοιες Γιν και Γιάνγκ αλλά αργότερα συνδεθήκανε. Τα πέντε αυτά στοιχεία αντιστοιχούν σε πέντε αρχέτυπες ενέργειες που υπάρχουν στην φύση και πρέπει να λογαριάζονται με την συμβολική και όχι της φυσική τους σημασία. Αυτές είναι η Φωτιά, το Ξύλο, το Νερό, το Μέταλλο και η Γη.