Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Τι είναι το Shugyo


修行

Ο ιαπωνικός όρος "shugyo" μεταφράζεται ως "αυστηρή εκπαίδευση" και φαίνεται να προέρχεται από την εκπαίδευση των σαμουράι κατά την διάρκεια της κυριαρχίας της οικογένειας Tokugawa. Ο τελικός σκοπός είναι να “σφυρηλατηθεί το πνεύμα” και να "αναδομηθεί ο χαρακτήρας” του ασκούμενου, με σκληρή σωματική και πνευματική εκπαίδευση. Είναι ένας τρόπος για να προχωρήσει πέρα από τις φόρμες και να ανακαλύψει νέα όρια, λόγω απουσίας της πραγματικής μάχης.
”Musha shugyo” είναι η εσωτερική αναζήτηση και η περιπλάνηση του πολεμιστή σαμουράι. Ένας πολεμιστής, που ονομάζεται shugyosha, θα περιπλανηθεί, θα εξασκήσει και θα βελτιώσει τις ικανότητες του, χωρίς την προστασία του οικείου περιβάλλοντός του. Πιθανές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την συμμετοχή του σε άλλες τέχνες ή σχολές ή και σε μονομαχίες που εκτελεί ως σωματοφύλακας ή μισθοφόρος. Πολλοί άλλοι πολιτισμοί είχαν αντίστοιχη εκδοχή για τους ελίτ πολεμιστές τους. Δυστυχώς στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό το shugyo έχει σχεδόν χαθεί.
Το aikido απαιτεί φυσική και πνευματική πειθαρχία και shugyo είναι η κατάσταση του νου όπου αυτά τα δύο πράγματα είναι σε αρμονία. Δεν είναι εύκολο πράγμα να επιτευχθεί. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στο aikido χωρίς την κατανόηση του shugyo. Ένας τρόπος για να φανταστεί κανείς το shugyo είναι να εμβαθύνει στις τέσσερις βασικές αρχές του aikido.
Μέσω του shugyo μπορεί να καθαρίσει το μυαλό μας και να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην παρούσα στιγμή. Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε πλήρως ό,τι συμβαίνει και να ανταποκριθούμε άμεσα και χωρίς δισταγμό. Με καθαρή σκέψη και διατηρώντας την συγκέντρωση μας δημιουργούμε τις συνθήκες όπου το σώμα και το πνεύμα μπορούν να ενοποιηθούν.
Το shugyo είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο aikido, το οποίο εμβαθύνεται μόνο με καθημερινή προσπάθεια και διαλογισμό.
Ο Morihei Ueshiba είπε ότι η επίτευξη αυτού του είδους της αρμονίας απαιτεί συνεχή πρακτική και αταλάντευτη προσπάθεια και λέει ότι “η ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος μέσα από την τέχνη της ειρήνης είναι μια υπέρτατη κατάσταση, τόσο υψηλή και ευχάριστη που φέρνει δάκρυα χαράς στα μάτια σας".

修行

Δεν υπάρχουν σχόλια: