Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Πρηνισμός και Υπτιασμός του άκρου ποδιού


Το άκρο του ποδιού συμπεριφέρεται σαν μοχλός που κινεί το σώμα κατά την βάδιση και το τρέξιμο. Προσαρμόζεται σε ανώμαλες επιφάνειες και εξασφαλίζει σταθερή στήριξη στο σώμα και απoσβένει κραδασμούς που δημιουργούνται κατά την επαφή του με το έδαφος. Η ποδοκνημική πέραν της ορθής θέσης (1) επιτρέπει την έκταση και την κάμψη του άκρου του ποδιού και η υπαστραγαλική τον πρηνισμό -έξω αναστροφή πτέρνας (2) και τον υπτιασμό -έσω αναστροφή πτέρνας (3). Χάρη στον πρηνισμό αυξάνεται το εύρος κίνησης του ποδιού και το άκρο πόδι προσαρμόζεται σε ανώμαλες επιφάνειες και αποσβένονται οι δυνάμεις που δημιουργούνται κατά την επαφή του με το έδαφος. Αντίθετα, κατά τον υπτιασμό ελαττώνεται το εύρος κίνησης στο μέσο πόδι και δημιουργείται στερεή επιφάνεια που επιτρέπει την προώθηση του σώματος κατά το βάδισμα.
Παρατηρώντας τις σόλες των φορεμένων αθλητικών παπουτσιών βγαίνουν αβίαστα συμπεράσματα για τον είδος βαδίσματος και τον τύπο των αθλητικών παπουτσιών που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση.
Για να είναι κανονικές φθορές πρέπει να παρατηρούνται στην σόλα των παπουτσιών στο έξω μέρος της φτέρνας και κάτω από το μεγάλο δάκτυλο. Δεν απαιτείται αλλαγή τύπου παπουτσιών εκτός εάν βάλατε μερικά κιλά και μεταπηδήσετε στην κατηγορία stability.
Φθορές στο εξωτερικό μέρος μαρτυρούν υπτιασμό δηλαδή στροφή του άκρου ποδιού προς τα μέσα (δηλαδή η πατούσα κοιτάει προς το άλλο πόδι). Απαιτείται επιλογή παπουτσιών με υψηλότατη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών.
Φθορές στο έσω μπροστά μέρος και ελάχιστα στην έξω φτέρνα μαρτυρούν υπερπρηνισμό δηλαδή στροφή του άκρου ποδιού προς τα έξω (δηλαδή η πατούσα κοιτάει προς τα έξω). Η κατηγορία επιλογής είναι Stability ή Motion Control.
Φθορές κυρίως στην περιοχής της φτέρνας μαρτυρούν μεγάλο διασκελισμό και σκάσιμο επάνω στην φτέρνα. Πρόταση για βελτίωση του διασκελισμού και επιλογή παπουτσιών με υψηλότατη ικανότητα απορρόφησης κραδασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: