Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

Τάι Τσι Τσουάν (Tai Chi Chuan) - Βασικές έννοιες

Το Tai Chi είναι για τις χώρες της δυτικής σκέψης μια εναλλακτική σωματική άσκηση που εδραιώνεται συνεχώς στην συνείδηση του κόσμου διότι δεν αποζητά από τον ασκούμενο σχεδόν καμία ιδιαίτερη ικανότητα ή φυσική κατάσταση - παρ' όλο που για υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης αυτό δεν είναι αληθές. Η άσκηση αποσκοπεί στην βελτίωση της ευλυγισίας και της ευαισθησίας.
Αυτό όμως που λείπει από τα δυτικά φιλοσοφικά και θεραπευτικά συστήματα είναι η ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου και όχι η αποσπασματική επίλυση προβλημάτων. Το Tai Chi και όλα τα ανατολικά συστήματα βασίζονται επάνω σ' αυτήν την προσέγγιση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό το σώμα του ανθρώπου θεωρείται ότι περιέχει ζωτική ενέργεια - Τσί (Chi). Αυτή ρέει μέσα από συγκεκριμένα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Η εξάσκηση του Tai Chi βοηθά στην ομαλή και σταθερή ροή του Chi και δίνει την αίσθηση της ολότητας που χάνεται μέσα στην χαοτική καθημερινή μας ζωή. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που το Tai Chi έχει συνδεθεί με την εικόνα της ηρεμίας και της ψυχικής επανασυγκρότησης. Σε τελική ανάλυση μπορεί κάποιος να το προσεγγίσει από πολλές πλευρές όπως της ήπιας σωματικής άσκησης, της θεραπείας, της πολεμικής τέχνης ή του πνευματικού διαλογισμού - μάλλον μέσα στα πλαίσια του Ταοϊσμού ή του Βουδισμού.
Το Tai Chi ούτως ή άλλως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φιλοσοφία του Τάο (Δρόμος) που αναφέρεται στην υπέρτατη αρχή (θεός ;). Στην ταοϊστική λογοτεχνία εμφανίζονται συνεχώς οι ιδέες της αλλαγής και της αρμονίας. Μια άλλη έννοια που εμπεριέχεται είναι αυτή του πρωταρχικού κενού, της ανυπαρξίας που συμβολίζεται μ' έναν κύκλο.
Το Τάο γεννά το Ένα, το Ένα το Δύο, το Δύο το Τρία και το Τρία γεννά όλα τα πράγματα.



Το γνωστό ταοϊκό σύμβολο έχει τον κύκλο δηλαδή το Ένα. Μέσα υπάρχουν ισότιμα τμήματα ένα άσπρο (φως) - Γιανγκ και ένα μαύρο (σκιά) - Γιν δηλαδή το Δύο. Συμμετρικά τοποθετημένες δύο βούλες, μία μαύρη μέσα στο άσπρο και μία άσπρη μέσα στο μαύρο είναι το Τρία. Η ζωτική ενέργεια που πηγάζει απ΄όλα μαζί είναι το Chi. Το Γιν και το Γιανγκ είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να αποδωθούν πλήρως αλλά ούτε μπορούν να αυθυπάρξουν. Δεν νοείται Γιανγκ χωρίς Γιν, όπως δεν νοείται μέρα χωρίς νύχτα, φως χωρίς σκιά, αρσενικό χωρίς θηλυκό. Όταν το Γιν και το Γιανγκ βρίσκονται σε ισοροπία τότε επικρατεί η απόλυτη αρμονία.
Το Tai Chi μπορεί να μεταφραστεί σαν το Μεγάλο Απόλυτο ή Ανώτατο Έσχατο. Το Chuan σημαίνει γροθιά και είναι συνεισφορά στην προσέγγιση της πολεμικής τέχνης. Το πλήρες όνομα αυτής είναι Tai Chi Chuan (Τάι Τσι Τσουάν) δηλαδή "η γροθιά του Μεγάλου Απολύτου". Το Chi είναι η ζωτική ενέργεια, η ζωή που μοιραζόμαστε με την φύση, τα φυτά, τα ζώα, το νερό και ρέει μέσα μας. Όταν η ενέργεια ρέει ισορροπημένα τότε έχουμε καλή υγεία. Η διατήρησή της απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και σχετίζεται με την διατροφή μας, την εργασία μας και τις συνήθειές μας. Σύμφωνα με το Τάο πρέπει να γίνεται πρόληψη των ανισορροπιών της ροής του Chi. Εξάλλου οι καλοί "γιατροί" είναι αυτοί που προλαμβάνουν και αν είναι απαραίτητο αποκαθιστούν την ροή. Οι ασκήσεις, οι αναπνοές και η φόρμα του Tai Chi βοηθούν καταλυτικά. Στο πλαίσιο της ενεργειακής εξήγησης των φαινομένων υπάρχει το σύστημα των πέντε στοιχείων που όταν δημιουργήθηκε ήταν ανεξάρτητο από τις έννοιες Γιν και Γιάνγκ αλλά αργότερα συνδεθήκανε. Τα πέντε αυτά στοιχεία αντιστοιχούν σε πέντε αρχέτυπες ενέργειες που υπάρχουν στην φύση και πρέπει να λογαριάζονται με την συμβολική και όχι της φυσική τους σημασία. Αυτές είναι η Φωτιά, το Ξύλο, το Νερό, το Μέταλλο και η Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: