Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Υγιής Καρδιά (μέρος 3)

Τα κείμενα αποτελούν σταχυολόγηση από το βιβλίο «Υγιής καρδιά» του Βρετανού διατροφολόγου ΠΑΤΡΙΚ ΧΟΛΦΟΡΝΤ. Το blog δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρήση όσων περιγράφονται στα κείμενα.

Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 10 gr. αλάτι την ημέρα που είναι το εικοσαπλάσιο αυτού που χρειαζόμαστε.

Μια μικρή ποσότητα αλκοόλ καθημερινά ανεβάζει τα επίπεδα της HDL και της πίεσης. Το κόκκινο κρασί πλούσιο σε αντιοξειδωτικές προανθοκυανιδίνες, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Το αλκοόλ που είναι νευροτοξίνη και αφαιρεί από το σώμα τις βιταμίνες και τα μέταλλα, δύσκολα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας.

Συνήθως γύρω στο 70% της χοληστερόλης μεταφέρεται σε μορφή λιποπρωτεινών χαληλής πυκνότητας LDL και η υπόλοιπη μεταφέρεται σε μορφή λιποπρωτεινλων υψηλής πυκνότητας HDL.

Ο ιδανικός σφυγμός είναι κάτω από 65 χτύπους το λεπτό. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε εμείς είναι οι 60 χτύποι το λεπτό (σελ. 122).

Η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 75% (σελ. 131). Μελέτες δείχνουν ότι ποσότητα μικρότερη από 100 mg συνήθως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Η προστασία φαίνεται ότι μεγαλώνει καθώς η δόση αυξάνεται από 100 mg σε 400 mg, παρ΄ όλο που ποσότητα μεγαλύτερη από 400 mg έχει μειωμένη απόδοση. Η λήψη της για διάστημα λιγώτερο από έξι μήνες δεν προσέφερε σημαντική προστασία. Με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε αντιμετωπίζεται και η “ διαλείπουσα χωλότητα ” δηλαδή η πάθηση στην οποία υπάρχει πόνος και παραλυσία των μελών λόγω απόφραξης των αρτηριών (σελ. 135).

Πως λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν αφοπλίζοντας τα βλαβερά οξειδωτικά (ελεύθερες ρίζες), δηλαδή είναι μόρια που μπορούν να καταστρλεψουν τη χοληστερόλη και το λίπος που κυκλοφορούν στις αρτηρίες καθώς και στα τοιχώματα των αρτηριών. Η βιταμίνη Ε (η επιστημονική της ονομασία είναι δ-άλφα τοκοφερόλη) είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει από τα λίπη όπως η χοληστερόλη. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα βιταμίνης Ε σε 100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα.

Σπορέλαιο πρώτης πίεσης

83 mg

Σολομός

1,8 mg

Ηλιόσποροι

52,6 mg

Γλυκοπατάτα

4,0 mg

Φιστίκια

11,8 mg

Αμύγδαλα

24,5 mg

Σουσάμι

22,7 mg

Καρύδια

19,6 mg

Φασόλια

7,7 mg

Πεκάν

19,8 mg

Αρακάς

2,3 mg

Κάσιους

10,9 mg

Σιταρόσπορος

27,5 mg

Καστανό ρύζι

2,0 mg

Τόνος

6,3 mg

Φακές

1,3 mg

Σαρδέλα

2,0 mg



Η βιταμίνη C επειδή είναι υδατοδιαλυτή βοηθάει στην εκκαθάριση από τα οξειδωτικά που βρίσκονται σε υγρά μέρη του σώματος. Η βιταμίνη C κατεβάζει την υψηλή πίεση και μειώνει τη λιποπρωτείνη (α). Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων η ιδανική πρόσληψη βιταμίνης C την ημέρα ξεκινάει από 1 γρ. που ισοδυναμεί με 22 πορτοκάλια. Οι υγιείς άνθρωποι κάνουν διατροφή με 410 mg βιταμίνης C που αποτελεί και το μέγιστο ποσό που μπορείται να πάρετε αν φάτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (σελ. 139). Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα βιταμίνης C σε 100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα.

Πιπεριά

100 mg

Παπάγια

62 mg

Νεροκάρδαμο

60 mg

Αρακάς

25 mg

Λάχανο

60 mg

Πεπόνι

25 mg

Μπρόκολο

110 mg

Πορτοκάλι

50 mg

Κουνουπίδι

60 mg

Γκρείπφρουτ

40 mg

Φράουλες

60 mg

Μοσχολέμονο

29 mg

Λεμόνι

80 mg

Τομάτα

60 mg

Ακτινίδιο

85 mg

Μανταρίνι

31 mg

Λαχανάκια Βρυξελλών

62 mg

Μάνγκο

28 mg

Η βιταμίνη Α ή μάλλον η προβιταμίνη της β-καροτένιο μας προστατεύει από τον καρκίνο. Πρέπει να κάνουμε διατροφή που να περιέχει 18 mg (10.000 iu) β-καροτένιου και ένα συμπλήρωμα 18 mg την ημέρα (σελ. 140). Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα βιταμίνης Α σε 100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα.

Βοδινό συκώτι

35.778 iu

Μπρόκολο

1.541 iu

Μοσχαρίσιο συκώτι

26.562 iu

Βερίκοκα (φρέσκα)

2.612 iu

Καρότο

28.125 iu

Παπάγια

2.014 iu

Νεροκάρδαμο

4.700 iu

Σπαράγγια

829 iu

Λάχανο

3.000 iu

Βερίκοκα (ξερά)

7.240 iu

Κολοκυθάκι

7.000 iu

Πιπεριά

530 iu

Γλυκοπατάτα

17.055 iu

Μανταρίνι

920 iu

Πεπόνι

3.224 iu

Νεκταρίνι

730 iu

Κολοκύθα

1.600 iu

Ροδάκινο

535 iu

Μάνγκο

3.894 iu

Καρπούζι

365 iu

Τομάτα

1.133 iu



Ο χρυσός κανόνας είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και να φροντίζετε η διατροφή σας να είναι πολύχρωμη. Οι πράσινες, κόκκινες, κίτρινες και μπλε τροφές παρέχουν πολυποίκιλη και πλούσια προμήθεια αντιοξειδωτικών για να καταπολεμήσετε τους οξειδωτικούς εισβολείς των αρτηριών. Είναι καλύτερο να μην παίρνετε συμπληρώματα μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο μαζί με γλουταθειόνη επειδή ανταγωνίζονται. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει το ιδανικό αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα.

Βιταμίνη Α

10.000 iu

Ως ρετινόλη

3 mg RE

Βιταμίνη Α

10.000 iu

Ως β-καροτένιο

3 mg RE ή 18 mg β-καροτένιου

Βιταμίνη C

2.000 mg



Βιταμίνη Ε

400 mg



Μειωμένη γλουταθειόνη

50 mg

ή Ν-ακετυλική κυστείνη

500 mg

Προανθοκυανιδίδες

100 mg

Μύρτιλο, σπόροι σταφυλιού


Πυκνογενόλη

5 mg

Από πεύκο


Σιλυμαρίνη

100 mg



Σελήνιο

150 mcg



Ψευδάργυρος

15 mg



Μαγγάνιο

5 mg



Σίδηρος

10 mg



Χαλκός

0,5 mg



Αλέστε ένα μείγμα ίδιας ποσότητας σπόρων λιναριού, κολοκυθόσπορων, ηλιόσπορων και σουσαμιού (τα οποία σε συνδυασμό παρέχουν τη σωστή ισορροπία λιπών Ωμέγα 3 κα Ωμέγα 6). Τα καλύτερα μίγματα περιέχουν έλαια πρώτης πίεσης.

Για να προλάβετε απλώς τις ασθένειες και να διατηρήσετε την υγεία των αρτηριών σας, την ευελιξία των αρθρώσεων, όμορφο δέρμα και πνευματική ακμαιότητα, 360 mg EPA είναι πιθανότατα αρκετά. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι τηγανητές τροφές και τα κορεσμένα λίπη εμποδίζουν το σώμα να επεξεργαστεί το ΕΡΑ και αυξάνουν τις ανάγκες πρόσληψης. Εάν διατρέχετε κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων τότε καθημερινές δόσεις των 1200 έως 3000 mg προσφέρουν μεγάλο όφελος (σελ. 148). Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει τη μέση περιεκτικότητα 100 γρ. ωμού ψαριού σε Ωμέγα 3.

Σκουμπρί Ατλαντικού

2,5 gr

Πέρκα

0,8 gr

Ρέγκα Ατλαντικού

1,7 gr

Πέστροφα

0,7 gr

Τόνος Μπλουφίν

1,2 gr

Γαρίδες

0,5 gr

Σολομός Κοχο

1,0 gr

Χάλιμπατ-γλώσσα

0,4 gr

Καλκάνι

0,9 gr

Γλώσσα

0,2 gr

Για να ρίξετε την πίεση πρέπει να αλλάξετε την ισορροπία των μετάλλων στη διατροφή σας. Όταν ο μυς των αρτηριών συσπάται η πίεση ανεβαίνει. Η σύσπαση είναι φυσική αντίδραση στο άγχος καθώς συντελεί στη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Ένας αυξημένος συνδυασμός ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, μαζί με τη μείωση του νατρίου μπορεί να επιφέρει δραματική μείωση της πίεσης μέσα σε λίγες μέρες. Η κλίμακα προστασίας μπορεί να συγκριθεί με αυτήν που παρέχει η τακτική άσκηση. Η ιδανική ποσότητα ασβεστίου είναι της τάξης 800 mg έως 1000 mg την ημέρα. Περισσότερα από 2000 mg την ημέρα θα βλάψουν μάλλον την υγεία σας (ασκώντας πίεση στο συκώτι) παρά θα την βελτιώσουν. Το ασβέστιο σε αναλογία 1:1 με το μαγνήσιο είναι πολύ δραστικό και σε συνδυασμό με αρκετό κάλιο. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα μετάλλων σε 100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα.

Ασβέστιο


Μαγνήσιο


Κάλιο


Ελβετικό τυρί

925 mg

Σιταρόσποροι

490 mg

Νεροκάρδαμο

329 mg

Τυρί Τσένταρ

750 mg

Κολοκυθόσποροι

534 mg

Αντίδια

316 mg

Αμύγδαλα

234 mg

Αμύγδαλα

270 mg

Λάχανο

251 mg

Μαιντανός

203 mg

Κάσιους

267 mg

Σέλινο

285 mg

Σουσάμι

975 mg

Ηλιόσποροι

354 mg

Κολοκυθάκια

248 mg

Ηλιόσποροι

116 mg

Σουσάμι

350 mg

Μαιντανός

540 mg

Κολοκυθόσποροι

51 mg

Αλεύρι σίκαλης

229 mg

Ραπανάκια

231 mg

Βρασμ. ξερά φασόλια

50 mg

Ξηροί καρποί

225 mg

Κουνουπίδι

355 mg

Σιτάρι ολικής αλέσεως

46 mg

Φιστίκια

175 mg

Μανιτάρια

371 mg

Μπρόκολο

68 mg

Πεκάν

142 mg

Κολοκύθα

339 mg

Λάχανο

249 mg

Βρασμένα φασόλια

37 mg

Μελάσα

2.925 mg

Τόφου

145 mg

Σκόρδο

36 mg

Μπρόκολο

325 mg

Γάλα

120 mg

Σταφίδες

35 mg

Τομάτα

207 mg



Αρακάς

35 mg



Η μεγάλη ποσότητα σιδήρου μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητική με την ελάχιστη, προδιαθέτοντας για καρδιακές παθήσεις. Ο απορροφημένος σίδηρος μετατρέπεται σε φεριτίνη και είναι δύσκολο να εξαλειφθεί. Η αιμοδοσία κατεβάζει τα επίπεδα της φεριτίνης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Φεριτίνη πάνω από 150 μg/l θεωρείται ύποπτη. Ο σίδηρος είναι ο ανταγωνιστής του ψευδαργύρου. Πλεόνασμα σιδήρου και έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην «οξείδωση» της χοληστερόλης (σελ. 156).

Μεγάλη κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι στενά συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ το κρέας συνδέεται περισσότερο με καρδιακές προσβολές.

Τόφου είναι το τσόφλι του καρπού της σόγιας. Η σόγια είναι σχετικά πλούσια σε φωσφολιπίδια που όχι μόνο συντελούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες αλλά εμποδίζουν και την είσοδο σ’ αυτές. Καλός τρόπος για την πρόσληψη φωσφολιπιδίων είναι μια κουταλιά της σούπας κόκκους λεκιθίνης στο πρωινό σας (σελ. 159).

Η πολλή ζάχαρη ανεβάζει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη και την ινσουλίνη. Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στις αρτηρίες αρχίζει αμέσως να καταστρέφει τις πρωτείνες που υπάρχουν στις αρτηρίες και στους φορείς λιποπρωτείνης χοληστερόλης. Με την έννοια αυτή η ζάχαρη είναι ισχυρό οξειδωτικό (σελ. 160).

Η βρώμη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη επειδή οι ίνες που περιέχει συντελούν στην εξάλειψη της υπερβολικής ποσότητας χοληστερόλης από το σώμα. Εξίσου ωφέλιμο είναι και το κριθάρι που οι σπόροι του προστατεύουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα φρέσκα φρούτα – ειδικά τα μήλα και τα αχλάδια – περιέχουν φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης που το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αμέσως, πρώτα πρέπει το συκώτι να τη μετατρέψει σε γλυκόζη. Η διαδικασία αυτή καθυστερεί την επίδραση που έχει στη αύξηση του σακχάρου, οπότε είναι πιο εύκολο για το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία (σελ. 163).

Μελέτες δείχνουν αυξημένη χοληστερόλη και LDL, μειωμένη HDL και αυξημένη πίεση λόγω τακτικής χρήσης καφέ. Ο στιγμιαίος καφές, ο καφές φίλτρου και ο ντεκαφεινέ είναι σχετικά ανώδυνοι επειδή ορισμένα χημικά που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν αφαιρεθεί ή μειωθεί. Ο βρασμένος καφές χωρίς φίλτρο, ο καπουτσίνο ή ο εσπρέσο περιέχουν ακόμα τα χημικά. Ένα φλιτζάνι δυνατό τσάι περιέχει την ίδια ποσότητα καφείνης μ’ ένα φλιτζάνι ελαφρού καφέ. Η σοκολάτα και το τσιγάρο περιέχουν επίσης διεγερτικά, τα οποία ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα, επειδή διεγείρουν την απελευθέρωση επινεφριδίων ορμονών, οι οποίες ξεκλειδώνουν τις αποθήκες της διαθέσιμης γλυκόζης (σελ. 164).

Όσο πιο πολύ αλάτι καταναλώνουμε τόσο πιο πολύ κάλιο χρειαζόμαστε για να το αντισταθμίσουμε (το χαμηλό κάλιο σχετίζεται με την υψηλή πίεση). Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει 5 γρ. νατρίου και 3,5 γρ. καλίου που ισοδυναμούν με περισσότερα από 10 γρ.100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα. αλατιού (χλωριούχου νατρίου) την ημέρα. Όσοι έχουν έλλειψη ψευδαργύρου έχουν μειωμένη την αίσθηση της γεύσης. Η έλλειψη του έχει αυξητικές τάσεις με την πάροδο των ετών και έτσι εξηγείται η κατανάλωση περισσότερου κρέατος και τυριού. Χρησιμοποιήστε αλάτι με περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα νατρίου σε

Γαρίδες

2.950 mg

Καβουρόψυχα

369 mg

Πράσινες ελιές

2.300 mg

Τόνος

339 mg

Παρμεζάνα

1.862 mg

Φασόλια κονςέρβα

327 mg

Μπέικον

1.603 mg

Τυρί κρέμα

300 mg

Ζαμπόν

1.500 mg

Μύδια

286 mg

Σαρδέλες

650 mg

Βοδινό συκώτι

184 mg

Τυρί Τσένταρ

622 mg

Αυγό

138 mg

Γάλα με λίγα λιπαρά

549 mg

Σολομός

116 mg

Ανθότυρο

405 mg

Μπακαλιάρος

109 mg

Πλήρες Γάλα

371 mg



Το αλκοόλ σε μέτρια ποσότητα ανεβάζει την HDL. Εμποδίζει όμως την μετατροπή των απαραίτητων λιπών στα ενεργά συστατικά τους, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στις μεμβράνες των κυττάρων ή στην παραγωγή προσταγλανδινών. Αν και το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά χρειάζεστε. Η ιδανική ποσότητα είναι τέσσερα ποτηράκια την εβδομάδα (σελ. 168).

Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις και περίπου 200 ενεργά βιολογικά συστατικά. Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, το σκόρδο συντελεί στην προστασία της χοληστερόλης από την οξείδωση. Επίσης αραιώνει το αίμα λειτουργώντας αποτρεπτικά στη δημιουργία θρόμβων και αυτό οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αζοίνη η οποία λειτουργεί αντιθρομβωτικά και στην αλλισίνη. Παραδόξως το μαγειρεμένο σκόρδο λειτουργεί εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, στη μείωση της θρόμβωσης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός συμπυκνωμένου σκόρδου (900 mg την ημέρα) και ιχθυελαίων μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, της LDL και των λιπιδίων στο αίμα (σελ. 172).

Το συνένζυμο Q10 παράγεται μέσα στο σώμα, αλλά δεν βρίσκεται σε επαρκή ποσότητα για την ιδανική υγεία και ενέργεια. Σε ημερήσια (ελάχιστη για θεραπευτικούς σκοπούς) δόση 90 mg έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να μετριάσει τις βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση των αρτηριών, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τα λίπη του αίματος (χοληστερόλη , LDL ) από την καταστροφή και αποτρέποντας τους στην απόφραξη των αρτηριών. Η διατροφή με ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους παρέχουν σημαντική ποσότητα συνενζύμου Q10 (σελ. 176). Το συνένζυμο απορροφάται καλύτερα σε μορφή ελαίου. Ο παρακάτω πίνακας μας δίνει την ποσότητα συνενζύμου Q10 σε 100 γρ. τροφής που ισοδυναμεί μ’ ένα φλιτζάνι ή με μια μερίδα.

Κρέας βοδινό

3,1 mg

Πράσινα φασόλια

0,58 mg

Κρέας χοιρινό

2,4 ~ 4,1 mg

Σόγια

0,29 mg

Κρέας κοτόπουλο

2,1 mg

Αντούκι

0,22 mg

Ψάρι σαρδέλα

6,4 mg

Φιστίκια αράπικα

2,7 mg

Ψάρι σκουμπρί

4,3 mg

Σουσάμι

2,3 mg

Ψάρι γλώσσα

0,5 mg

Καρύδια

1,9 mg

Σπόροι πίτουρου ρυζιού

0,54 mg

Σπανάκι

1 mg

Σπόροι ρυζιού

-

Μπρόκολο

0,8 mg

Σπόροι σιταριού

0,35 mg

Πιπεριά

0,3 mg

Σιτάλευρο

-

Καρότο

0,2 mg

Κεχρί

0,15 mg

Σογιέλαιο

9,2 mg

Αλεύρι σίκαλης

0,13 mg



Τα συμπληρώματα αντιμετωπίζουν την αιτία όχι τα συμπτώματα. Τα ιδανικά επίπεδα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και για καλύτερο αποτέλεσμα είναι να κάνετε ισορροπημένη διατροφή και να παίρνετε τα συμπληρώματα στις ποσότητες του επομένου πίνακα, ο οποίος μας δίνει τα επιπλέον επίπεδα συμπληρώματος και για άτομα με υψηλό κίνδυνο.

Προτεινόμενα

Αντιοξειδωτικό

Βασική Προστασία

Άτομα με κίνδυνο

Βιταμίνη Α ως ρετινόλη

5.000 iu (1,5 mg RE)

10.000 iu


Βιταμίνη Α ως β-καροτένιο

5.000 iu (1,5 mg RE)

10.000 iu


Βιταμίνη C

500 mg

1.000 mg

2.000 ~ 10.000 mg

Βιταμίνη Ε

100 mg

150 mg (200iu)

400 mg (500iu)

Βιταμίνη D

400 iu



Βιταμίνη B1 (θειαμίνη)

25 mg



Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη)

25 mg



Βιταμίνη B3 (νιασίνη)

50 mg


500 mg

Βιταμίνη B5 Παντοθενικό οξύ

50 mg



Βιταμίνη B6 (πυριδοξίνη)

25 mg


50 mg

Βιταμίνη B12

10 mcg



Φολικό οξύ

100 mcg


400 mcg

Βιοτίνη

50 mcg



Λυσίνη


500 mg

3.000 mg

Μειωμένη γλουταθειόνη


50 mg

100 mg

ή Ν-ακετυλική κυστείνη


ή 500 mg

ή 1.000 mg

Προανθοκυανιδίδες π.χ.

Μύρτιλο,σπόροι σταφυλιού

100 mg



Πυκνογενόλη (από πεύκο)

5 mg



Εκχύλισμα γαιδουράγκαθου

100 mg



Ασβέστιο

350 mg


450 mg ~ 800 mg

Μαγνήσιο

200 mg


500 mg

Χρώμιο

50 mcg


100 mcg

Σελήνιο

50 mcg

100 mcg

200 mcg

Ψευδάργυρος

10 mg

15 mg

25 mg

Μαγγάνιο

3 mg


5 mg

Σίδηρος

10 mg



EPA


300 mg

1.000 mg +

GLA


150 mg

250 mg

Συνένζυμο Q10


30 mg

90 mg

Τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές προσβολές αφαιρούν συνήθως προσωρινά το οξυγόνο από περιοχές ιστού (κύτταρα), προκαλώντας μειωμένη ή παντελή έλλειψη κυκλοφορίας. Η απάντηση είναι ευξημένη χρήση βιταμίνης Ε (800 mg) και C (6.000 mg), συνένζυμου Q10 (180 mg) και άλλων αντιοξειδωτικών μέσων (3 την ημέρα). Με την αύξηση της πρόσληψης φωσφολιπιδίων, ιδιαίτερα φωσφατιδυλοσερίνης (PS) μπορείται να μεγιστοποιήσετε την ανάπλαση των κυττάρων ειδικά του νευρικού συστήματος. Η λεκιθίνη που είναι πλούσια σε φωσφατιδυλοχολίνης (PS) που συντελεί στην παραγωγή του βασικού νευροδιαβιβαστή μνήμης και λέγεται ακετυλοχολίνη. Ένα βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων είναι το αμινοξύ γλουταμίνη. Λογικά η γλουταμίνη πρέπει να βοηθάει στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Προσοχή στις αλληλεπιδράσεις συμπληρωμάτων με φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Αν έχετε υποστεί εγκεφαλικό πάρτε τα παρακάτω συμπληρώματα: Φωσφατιδυλοσερίνη 300 mg (600 mg τις δυο πρώτες εβδομάδες), Γλουταμίνη 3.000 mg (6.000 mg τις δυο πρώτες εβδομάδες).

Μονάδες

1 gr = 1.000 mg = 1.000.000 μg ή mcg

1 mcg ρετινόλης (mcg RE) = 3,30 iu βιταμίνης Α (RE = ισοδύναμα ρετινόλης)

1 mcg RE β-καροτένιου = 6,00 mcg β-καροτένιου

100 iu βιταμίνης D = 2,50 mcg

100 iu βιταμίνης E = 67,00 mcg

1 λίβρα = 16 ουγγιές 1 κιλό = 2,2 λίβρες

mg% = mmol x 38,7

Από έκδοση του ιατρικού συλλόγου Ελλαδος.

Επίπεδα LDL κακής χοληστερίνης.


περίπτωση Α

περίπτωση Β

περίπτωση Γ


mg/dl

mg/dl

mg/dl

LDL

<160

<130

<100

περίπτωση Α : Χωρίς στεφανιαία νόσο και λιγότερο από 2 παράγοντες κινδύνου.

περίπτωση B : Χωρίς στεφανιαία νόσο και με 2 ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

περίπτωση Γ : Με στεφανιαία νόσο.

Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο

( εκτός από τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης)

  • Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

  • Υπέρταση.

  • Κάπνισμα.

  • Σακχαρώδης διαβήτης.

  • Παχυσαρκία.

  • Ηλικία (Άντρες άνω των 45 ετών, Γυναίκες άνω των 55 ετών).

  • Χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης (Λιγότερο από 40 mg/dl).


Δεν υπάρχουν σχόλια: