Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Υγιής Καρδιά (μέρος 2)

Τα κείμενα αποτελούν σταχυολόγηση από το βιβλίο «Υγιής καρδιά» του Βρετανού διατροφολόγου ΠΑΤΡΙΚ ΧΟΛΦΟΡΝΤ. Το blog δεν φέρει καμία ευθύνη για την χρήση όσων περιγράφονται στα κείμενα.


Η λιποπρωτείνη (α) μπορεί να επανορθώσει τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη ή έχουν διαρροή, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων δημιουργώντας αποθέματα στα τοιχώματα των αρτηριών και ήταν η γενετική απάντηση στην απειλή εξαφάνισης του ανθρωπίνου είδους λόγω διαρροής των αιμοφόρων αγγείων (σελ. 67). Η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης C ελαττώνει την υψηλή χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, την LDL και την λιποπρωτείνη (α) και αυξάνει την HDL (σελ. 68). Υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική τάση να αναπτύξουν υψηλή χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια ή και τα δύο (σελ. 70).

Κίνδυνος

Χαμηλός

Μέτριος

Υψηλός


mg/dl

mg/dl

mg/dl

Λιποπρωτείνη (α)

10

20

> 30

Η πρόσληψη βιταμίνης C και του αμινοξέος λυσίνη, σε συνδυασμό, αποτρέπουν την προσκόλληση της λιποπρωτείνης (α) στα τοιχώματα των αρτηριών και συντελούν στην απομάκρυνση των καταλοίπων των αρτηριών εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την αθηροσκλήρωση. Η νιασίνη αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική σε συνδιασμό με την βιταμίνη C και τη λυσίνη (σελ. 71). Υπάρχει και η απολιποπρωτείνη Α2 η οποία είναι δυνητικά επιβλαβής.


Που βοηθάει ;

Σε ποια αναλογία;

Σε συνδυασμό ;

Βιταμίνη C

- Καρδιαγγειακές παθήσεις

5 έως 20 gr / ημέρα

5 έως 20 gr / ημέρα αμινοξέος L-λυσίνη

Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης καταστρέφει επίσης την χοληστερίνη HDL και τα απαραίτητα λίπη, ενώ αυξάνει την «κακή» χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια (εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της ινσουλίνης στο συκώτι) (σελ. 77). Το λιποϊκό οξύ είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό. Επιπλέον ερεθίζει τις αρτηρίες και ανεβάζει την πίεση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω υπέρτασης, κακής ισορροπίας χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αυξημένων επιπέδων ινωδογόνου και αυξημένου ουρικού οξέως (συνδέεται με την ποδάγρα). Η υπερβολική ινσουλίνη αλλάζει το μεταβολισμό των Ωμέγα 6 με αποτέλεσμα να παράγει την προσταγλανδίνη PGE2 και προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες και αθηροσκλήρωση. Οι προσταγλανδίνες παράγονται επίσης στο σώμα απευθείας από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (παρακάτω σχήμα). Τα άτομα με μεταλλαγμένο μεταβολισμό βλάπτονται περισσότερο όταν η διατροφή τους περιλαμβάνει κατεργασμένες τροφές, διεγερτικά όπως ο καφές και το τσάι και όταν η ζωή τους είναι αγχώδης. Η μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα μεταβάλλει την ισορροπία των επινεφριδιακών ορμονών στο σώμα, ευνοώντας τις αγχώδεις αντιδράσεις.

Λιπαρά Ωμέγα 6 Αραχιδικό οξύ Λιπαρά Ωμέγα 3

σπόροι και ξηροί καρποί κρέας και γαλακτοκομικά ιχθυέλαια, καρύδια, σπόροι λιναριού και κολοκύθας

PGE1 PGE 2 PGE

α
ντιφλεγμονώδης φλεγμονώδης αντιφλεγμονώδης

Για κάποιον με αντίσταση στην ινσουλίνη προέχει να υποχωρήσει τη φλεγμονή που προκαλεί η PGE2 και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μέσω της διατροφής. Το συμπλήρωμα χρωμίου αυξάνει τη χοληστερόλη HDL, πιθανότατα επειδή συντελεί στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (σελ. 87).

Η ομοκυστείνη παράγεται από τις πρωτείνες της διατροφής. Το αμινοξύ μεθειονίνη μετατρέπεται σε ομοκυστείνη στο σώμα και αν έχετε υψηλά επίπεδα βιταμινών Β6, Β12 και φολικού οξέως στη συνέχεια θα μετατραπεί σε κυσταθειονίνη. Το κάπνισμα και η αδράνεια αυξάνουν τα επίπεδα της ομοκυστείνης η οποία είναι πολύ τοξική. Τα επίπεδά της μεγαλώνουν με την πάροδο της ηλικίας.

Κίνδυνος

Χαμηλός

Μέτριος

Υψηλός


μmol/l

μmol/l

Μmol/l

Ομοκυστείνη

-

-

11,4


Που βοηθάει ;

Σε ποια αναλογία;


Βιταμίνη Β6 Φολικό οξύ Βιταμίνη Β12

- Ομοκυστείνη

10 έως 50 mg / ημέρα 400-1000 mcg/ημέρα 10 mcg / ημέρα


Τα θύματα καρδιακής προσβολής έχουν συνήθως 30% λιγότερο μαγνήσιο και περισσότερο ασβέστιο από το κανονικό (σελ. 97). Η αύξηση πρόσληψης μαγνησίου, ειδικά για τα άτομα με οριακή έλλειψη, μειώνει άμεσα την πίεση έως και 11%. Μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου σε σχέση με το μαγνήσιο μπορεί να προκαλέσει κράμπες μυών, αρρυθμία, υπέρταση, νευρικότητα, οξυθυμία και αϋπνία. Μια διατροφή με πολλά λαχανικά, καρπούς και σπόρους προσφέρει αρκετό μαγνήσιο και ασβέστιο. Οι καλύτεροι σπόροι είναι οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι ενώ οι καλύτεροι ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα και τα κάσιους. Μισό φλιτζάνι κολοκυθόσπορων περιέχει 370 mg μαγνησίου (ιδανική ημερήσια ποσότητα 300 – 500 mg). Μια άλλη τροφή πλούσια σε μαγνήσιο είναι ο σιταρόσπορος (σελ. 101).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νεογέννητα με χαμηλό βάρος έχουν υψηλό κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή τους (σελ. 103). Μια συγκεκριμένη διατροφική στρατηγική με σωστή ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων, με βασικά αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να αναπρογραμματίσει το μεταβολισμό ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αντίστασης στην ινσουλίνη (σελ. 105).

Κάθε 1,6 χλμ. Που περπατάτε ή τρέχετε σας δίνει θεωρητικά 21 λεπτά ζωής και σας εξοικονομεί 0,30 EURO (100 δρχ.) από το ποσό που θα χρειαστεί να ξοδέψετε σε ιατρική περίθαλψη. Όταν οι πρόγονοί μας αγχωνόταν χρειαζόταν να παλέψουν ή να τρέξουν. Η αύξηση πίεσης είναι απαραίτητη για την επιπλέον μυϊκή δραστηριότητα πάλης ή τρεξίματος. Η πήξη του αίματος συντελεί στο κλείσιμο των τραυμάτων. Παρ’ όλο που σήμερα σπάνια όταν αγχωνόμαστε θα παλέψουμε ή θα τρέξουμε η πίεση αυξάνει και το αίμα πήζει, γι’ αυτό αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις (σελ. 114).

Αν καπνίζετε 40 τσιγάρα την ημέρα, έχετε πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε λόγω καρδιακών παθήσεων. Το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη συντελούν στην πήξη του αίματος, ενισχύουν τις βλάβες και τη δημιουργία θρόμβων.

Η ζάχαρη κάνει το αίμα πιο κολλώδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων και στην αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη ανεβάζει την πίεση και μειώνει την αντίσταση στο άγχος. Η ζάχαρη λειτουργεί σαν διεγερτικό. Μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις υπερδιέγερσης και απότομη πτώση ενέργειας. Ο καφές και το τσάι αδειάζουν το σώμα από τα μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Τα πολυακόρεστα λίπη όταν είναι μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα (όπως η μαργαρίνη) οδηγούν στη δημιουργία οξειδωτικών που καταστρέφουν τα κύτταρα στα τοιχώματα των αρτηριών. Χρησιμοποιείστε έλαια λαχανικών πρώτης πίεσης για τη σαλάτα και τη μαγιονέζα, φάτε ξηρούς καρπούς και σπόρους και αποφύγετε όσο μπορείτε περισσότερο το τηγάνισμα (σελ. 118).

Δεν υπάρχουν σχόλια: